Avem din ce în ce mai multe cabinete stomatologice în țară, iar multe unități se deschid și în mediul rural. Cu toate acestea, doar 10 % dintre stomatologi încheie contracte cu statul.  

Chiar dacă sunt și servicii decontate integral, banii se termină repede, mai ales că lucrările s-au scumpit.

Anul trecut, aveam aproximativ 15.600 de cabinete stomatologice, cu peste o mie mai multe ca acum patru ani, conform datelor Institutului Național de Statistică. În 2017, aveam 5,4 dentiști la 10.000 de locuitori. În 12 ani am ajuns la aproape 9, la tot atâtea persoane.

Sunt din ce în ce mai mulți absolvenți ai facultăților de medicină dentară, anual, astfel că in 2019 erau peste 17.000 de stomatologi. S-au înmulțit inclusiv cabinetele din mediul rural, unde erau aproape inexistente.

Iar odată cu dublarea sumei decontate pentru cei care au contract cu Casa de Asigurări numărul acestora ar putea crește.

Prof. Radu Câmpian, vicepreședintele CMSR: "Astăzi, chiar, am semnat, la Colegiu, cereri noi pentru înscrierea în lista de medici cu contracte cu Casa."

De luna aceasta, cabinele din mediul rural pot deconta servicii în valoare de 6.000 de lei, iar cele din orașe, de 4.000 de lei. Lista acoperită este mare, iar unele tratamente sunt decontate integral.

Sebastian Lascu, medic stomatolog: "O să ajute foarte mult, să se poată trata mai mulți pacienți.”

Liana Todor, președintele Colegiul Medicilor Stomatologi Bihor: "Teoretic, așa ar trebui, ca să migreze și spre mediul rural, unde, într-adevăr, e deficitar serviciul de medicină dentară."

De altfel, în comune au început să apară și cabinete dotate cu ajutorul banilor europeni. Cum este acesta din localitatea bihoreană Alparea, pentru care s-au luat 50.000 de euro. Noul plafon le dă speranță la un număr mai mare de pacienți.

Dalia Mudura, medic stomatolog: "Vin în sprijinul nostru, al tuturor. Inclusiv al celor care sunt la țară. În plus, vin foarte frumos și se pliază foarte frumos pe cei tineri, care, până la 18 ani, beneficiază de gratuitate."

Dar cu toate că sumele decontate au crescut și costul lucrărilor este mai mare și nu vor putea fi acoperite prea multe. În plus, în prezent, doar 11,5 la sută dintre medicii stomatologi au contract cu Casa de Asigurări.

Mihaela Cuțui, vicepreședintele Colegiului Stomatologilor Timiș: ”Realmente, cam 10, 12 copii sau eventual un adult care își face o lucrare protetică sau probabil vor fi patru maxim proteze, cam trei proteze jumate, cam ceva de acest gen. ”

Asta înseamnă că, odată plafonul consumat, medicul va trebui să îi explice pacientului că lucrarea trebuie plătită.

Potrivit datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România, ne aflăm pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește sănătatea orală. Aproximativ 70% din populație nu a fost la stomatolog în ultimii doi ani și 80% are carii.