Diplomele saraciei. Absolventii de facultate si master care nu isi gasesc locuri de munca
Sunt vremuri grele pentru tinerii care au tinut sa faca o facultate, dar nu s-au orientat catre meserii cerute pe piata. S-au trezit acum cu diplome, unele chiar de master, fara sa gaseasca insa niciun loc de munca.
Asa ca multi dintre absolventii incoltiti de saracie, dupa luni intregi de stat pe bara, merg la cursuri de recalificare si sunt gata sa profeseze sub pregatirea lor.
La Timisoara, in centrele de formare profesionala intalnim tot mai multi absolventi de facultate. O tanara, de exemplu, a terminat managementul turismului, dar nu si-a gasit de lucru.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aceeasi situatie si la Bistrita-Nasaud: Liana a absolvit cursurile facultatii de Business, la Cluj, are doua diplome, una de licenta si alta de master, insa asta n-a ajutat-o prea mult atunci cand si-a cautat un serviciu.
Roberta este licentiata in geografia turismului, insa nu a muncit nicio zi.
O manichiurista cu experienta, care le preda acum cursantelor, spune ca in Romania poti castiga in jur de 4.000 de lei. Si, categoric, mai mult in strainatate.
Alte meserii cautate sunt: operator calculator, cosmetician, maseur sau bucatar. Daca pe parcursul anului trecut, 6% din totalul celor care au urmat cursuri de recalificare terminasera o facultate, in prima luna a acestui an, numarul lor aproape s-a dublat.
Pregatirea costa intre 350 si 750 de lei, dar proaspetii absolventi aflati in somaj sunt scutiti de taxa.