Cum a schimbat Internetul piata muncii din Romania.Afacerile din "www" ridicate cu un singur angajat

Dată publicare: 24-01-2013 07:54
Dată actualizare: 27-01-2013 07:14


Cum a schimbat Internetul piata muncii din Romania...
Cum a schimbat Internetul piata muncii din Romania...

Tot mai multi romani traiesc cu senzatia ca nu si-au ales cea mai buna meserie.

Unele profesii de succes pana acum 10 ani, spre exemplu, aproape ca au disparut.

Ne-am obisnuit sa dam vina pe criza si pe internet, dar adevarul este altul: cei care s-au adaptat la schimbare au astazi ocupatii noi fara teama zilei de maine.

Cand ati fost ultima data intr-o agentie de turism pentru bilete de avion? In 2012, 9 din 10 calatorii au fost cumparate online. La prima vedere asa arata apusul agentiilor de turism. In realitate insa, cele mai multe s-au mutat pe internet. Dan este unul dintre cei 2500 de agenti de turism care traiesc bine de pe urma apetitului romanilor pentru calatorie. Desi a inchis aproape toate sediile de pe bulevard.

"Am ramas cu cel mai mic din cele patru sedii. Am avut 10 angajati, acum am ramas cu 3.", spune Dan Anghelescu, director general intr-o agentie de turism.

Chiria mai mica si oamenii mai putini i-au permis sa investeasca mai mult in site. Iar vanzarile i-au crescut cu un cost mai mic. In loc de un sediu in fiecare oras, are acum un magazin de calatorii in orice calculator cu internet.

"La ora actuala cam 25% din clientii agentiilor fac plati fara sa mai treaca pe la agentie.", spune Traian Badulescu, consultant de turism.

Schimbarea este si mai rapida in domeniul asigurarilor. Ca sa vanda 5 mii de polite pe luna, un broker mai angajeaza azi o mana de oameni. Fara internet ar fi fost nevoie de cel putin 10 puncte de vanzare in orasele mari. O polita din doua s-a vindut online anul trecut. Iar 2013 reseteaza din nou statistica.

"In online, in primele doua saptamani ale anului am vandut dublu fata de numarul de polite incheiate in offline.", a declarat Carmen Albisteanu, specialist marketing.

Site-ul scoate de obicei din circuit casierul, gestionarul, cel putin un contabil, vanzatori, directori sau soferi. Asa economiseste Daniel mii de euro pe luna. Clientul intra pe site-ul sau de tablete, isi alege produsul si plateste electronic. O firma de curierat livreaza produsul acasa a doua zi.

"Operez magazinul cu o singura persoana si este de ajuns, multe lucruri sunt automatizate." - Daniel Merlin, manager magazin online.

Tot mai multe firme din epoca internetului incep de la zero cu un singur angajat si o investitie de cateva sute de lei. Indiferent cat de mica, orice afacere noua stie insa de acum ca nu poate ignora forta internetului si a retelelor de socializare.

In 2012 au fost 1618 oferte de munca in domeniul Software, in peste 20 de tari. La aceste oferte au aplicat 2332 de candidati, din care 365 au fost femei si 1967 au fost barbati.

Acestea sunt toate anunturile active in acest moment pe software:

- Senior Software Developer
- Linux Engineer
- Java Developer
- Senior Java Developer
- Oracle Warehouse Builder
- HP Quality Center Specialist
- System Administrator
- PL/SQL Developer
- Operations Representatives CSS
- Linux C Kernel Developer
- Senior Java Developer
- Database Administrator
- Programatori Java si Net
- Web Application Developer
- Computers IT
- Software Developers
- IT OPS Support Analyst
- Java j2ee Developer
- Programatori Java si Net
- Ben Security Network Engineer
- NET Developer