Creste numarul cererilor de recalificare. Tinerii cu studii superioare sunt cei mai interesati

Dată publicare: 30-01-2013 15:38
Dată actualizare: 02-02-2013 07:12


De multe ori, chiar daca ai studii superioare, nu-ti gasesti pe piata un serviciu potrivit. Asa se face ca multi tineri ajung sa faca diverse cursuri de recalificare, in meserii unde nu iti trebuie o facultate, dar poti castiga mai multi bani.

In judetul Bistrita-Nasaud, de pilda, exista o tendinta clara de crestere a cererilor pentru recalificare. Liana a absolvit cursurile facultatii de Business, la Cluj, are doua diplome, una de licenta si alta de master, insa asta n-a ajutat-o prea mult cand si-a cautat un serviciu. „In ziua de astazi nu ne ajuta cu nimic diplomele, sunt acolo in sertar. Manichiurist pedichiurist, asta am vazut ca se cauta, iar in tarile straine, unde vreau eu sa ajung, aceste servicii se platesc foarte bine”, spune Liana Greta.

Desi o doare sufletul sa renunte la visurile ei, Liana se consoleaza cu ideea ca macar asa se va putea intretine. Are prietene care lucreaza de multi ani ca manichiuriste in strainatate si castiga bani frumosi.

Si Roberta a inceput de doua saptamani cursul de manichiura-pedichiura, organizat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Tanara este licentiata in geografia turismului, insa nu a muncit nicio zi in domeniul in care s-a pregatit ani de zile. „Nu am gasit deocamdata nimic de lucru in acest domeniu. Mai am colegi care au terminat aceeasi facultate si multi dintre ei, neavand posibilitatea sa-si gaseasca aici un loc de munca, au fost nevoiti sa plece in strainatate pentru ca viata aici in Romania este destul de grea”.

Reprezentantii AJOFM Bistrita-Nasaud spun ca numarul tinerilor cu studii superioare care opteaza pentru recalificare este in crestere. Daca pe parcursul anului trecut 6% din totalul celor care au urmat cursurile unei noi meserii terminasera o facultate, in prima luna a acestui an, numarul lor aproape ca s-a dublat.

Alte meserii care cer studii medii si sunt la mare cautare sunt: operator calculator, cosmetician, maseur sau bucatar.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO