Din 2018, romanii vor putea cere buletine electronice, care sa le usureze relatia cu Fiscul si spitalele. Cat vor costa insa

Ultimul update: Sambata 29 Iulie 2017 07:00
Data publicarii: Miercuri 26 Iulie 2017 18:18
Categorie: Social

De anul viitor vom putea opta pentru buletinul electronic. Este vorba despre o carte de identitate cu cip, care ar putea sa contina inclusiv amprentele digitale, asa cum se intampla in cazul pasapoartelor biometrice.

Pentru cei care din motive religioase, ori de alta natura, nu vor un buletin digital, ministerul de Interne va emite si o varianta, fara date biometrice.

Romanii isi vor putea inlocui cartea de identitate atunci cand actualul document expira sau chiar de anul viitor daca autoritatie vor emite o noua varianta de buletin.

Buletinul electronic va avea dimensiuni mai mici, cat un card bancar, si va contine cateva informatii in plus fata de actualul act de identitate. Pe fata vor fi adaugate data nasterii, semnatura titularului, dar si, optional, amprentele de la doua degete, asta pe langa fotografia digitala. Iar pe verso, vor fi trecute data emiterii documentului, locul nasterii, domiciliul, codul personalizat al actului, dar si cipul efectiv.

Cartea electronica va putea fi folosita si in relatia cetateanului cu ANAF, Directiile de taxe si impozite, banci, inspectorate scolare sau spitale.

Dispare taxa care i-a facut pe romani sa piarda 2 milioane de ore pe drumuri si la cozi in 2015. Ce hartii "taie" Guvernul

Marius Tache, Directorul de Comunicare al Ministrului de Interne: "Un cip care sa permita accesul la diverse facilitati pe care informatizarea, tehnologizarea, informatizarea, o dau in momentul de fata si in viitor, pentru cei care doresc sa le aplice."

Deocamdata cei de la Interne au organizat o dezbatere la care au participat reprezentanti ai societatii civile. Reprezentantii catorva grupuri crestine dar si ai unor ONG-uri au respins insa modificarile, invocand diverse motive.

Ca sa evite astfel de conflicte, oficialii au propus si o varianta simpla. Buletinul fara date biometrice va contine exact aceleasi informatii si va arata la fel ca cel electronic , insa, nu va avea cip.

O alta noutate este ca minorii pana in 14 ani vor putea opta si ei pentru una dintre cele doua variante. Cei care nu au implinit 12 ani nu vor avea amprentele pe buletin.

In cazul copiilor care au intre 0 si 14 ani, documentul va fi valabil 2 ani. Cei care au intre 14 si 18 ani pot sa il foloseasca 4 ani. Pentru adulti, valabilitatea va fi de 10 ani.

Pentru un buletin electronic, romanii vor achita intre 15 si 20 de euro.

Cum arata cartea electronica,

Cum arata cartea electronica, "mai mica si mai utila", care va inlocui buletinul. Va contine si un cip

VIDEO PROTVPLUS.RO

bacau

În Bacău, un bărbat disperat că nu are apă a ieșit complet dezbrăcat în stradă

Smiley a semnat pentru campania #fărăpenali. Tudor Chirilă: ”Eu am semnat”

O adolescentă de 15 ani i-a uimit pe medici. Este însărcinată a treia oară

Sancțiuni noi pentru restanțierii la întreținere. Se pot trezi cu apartamentul ipotecat

Câinele care a salvat un biciclist rănit pe munte a fost adoptat de vicepreședintele CJ Caraș Severin

Locuitorii Bacăului s-au întors în timp cu 100 de ani: cară apă cu găleata

bloc, locuinte, Bucuresti

Modificări importante pentru proprietarii de locuinţe. Președintele a promulgat noua lege

Bloc bântuit de șerpi și șobolani, în Câmpina. Cine locuiește în el

Sculpturi obținute cu ajutorul drujbei, expuse la Polovragi

Premiul pe care îl vor câștiga agricultorii din Olt pentru cea mai mare roșie din județ

Scandalul ţânţarilor în Capitală. Cele două tipuri de insecte sunt purtătoare de virus WestNile

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Tradiții și superstiții de Sf. Ilie: ritualul fetelor nemăritate