Din 2018, romanii vor putea cere buletine electronice, care sa le usureze relatia cu Fiscul si spitalele. Cat vor costa insa

Ultimul update: Sambata 29 Iulie 2017 07:00
Data publicarii: Miercuri 26 Iulie 2017 18:18
Categorie: Social

De anul viitor vom putea opta pentru buletinul electronic. Este vorba despre o carte de identitate cu cip, care ar putea sa contina inclusiv amprentele digitale, asa cum se intampla in cazul pasapoartelor biometrice.

Pentru cei care din motive religioase, ori de alta natura, nu vor un buletin digital, ministerul de Interne va emite si o varianta, fara date biometrice.

Romanii isi vor putea inlocui cartea de identitate atunci cand actualul document expira sau chiar de anul viitor daca autoritatie vor emite o noua varianta de buletin.

Buletinul electronic va avea dimensiuni mai mici, cat un card bancar, si va contine cateva informatii in plus fata de actualul act de identitate. Pe fata vor fi adaugate data nasterii, semnatura titularului, dar si, optional, amprentele de la doua degete, asta pe langa fotografia digitala. Iar pe verso, vor fi trecute data emiterii documentului, locul nasterii, domiciliul, codul personalizat al actului, dar si cipul efectiv.

Cartea electronica va putea fi folosita si in relatia cetateanului cu ANAF, Directiile de taxe si impozite, banci, inspectorate scolare sau spitale.

Marius Tache, Directorul de Comunicare al Ministrului de Interne: "Un cip care sa permita accesul la diverse facilitati pe care informatizarea, tehnologizarea, informatizarea, o dau in momentul de fata si in viitor, pentru cei care doresc sa le aplice."

Deocamdata cei de la Interne au organizat o dezbatere la care au participat reprezentanti ai societatii civile. Reprezentantii catorva grupuri crestine dar si ai unor ONG-uri au respins insa modificarile, invocand diverse motive.

Ca sa evite astfel de conflicte, oficialii au propus si o varianta simpla. Buletinul fara date biometrice va contine exact aceleasi informatii si va arata la fel ca cel electronic , insa, nu va avea cip.

O alta noutate este ca minorii pana in 14 ani vor putea opta si ei pentru una dintre cele doua variante. Cei care nu au implinit 12 ani nu vor avea amprentele pe buletin.

In cazul copiilor care au intre 0 si 14 ani, documentul va fi valabil 2 ani. Cei care au intre 14 si 18 ani pot sa il foloseasca 4 ani. Pentru adulti, valabilitatea va fi de 10 ani.

Pentru un buletin electronic, romanii vor achita intre 15 si 20 de euro.

Cum arata cartea electronica,
Cum arata cartea electronica, "mai mica si mai utila", care va inlocui buletinul. Va contine si un cip
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă