Cum arata cartea electronica, "mai mica si mai utila", care va inlocui buletinul. Va contine si un cip
Cartea de identitate va fi inlocuita cu una electronica, mai mica si mai utila, ne anunta autoritatile. Ea va contine un cip cu datele biometrice ale titularului, dar si informatii cu ajutorul carora pot fi accesate serviciile de sanatate
Chiar si copiii vor putea obtine un asemenea document, pe care il pot folosi ca sa calatoreasca in spatiul Uniunii Europene. Cine nu vrea o carte de identitate cu cip, poate obtine una clasica.
Asa va arata noua carte electronica de identificare, cea care inlocuieste actul actual de identitate. Va fi mai mica, preluand un standard al uniunii europene. Informatiile inscrise pe ea sunt cele obisnuite: nume si prenume, locul si data nasterii, codul numeric personal, adresa de domiciliu. Ce o diferentiaza insa este un CIP.
Anca Berbecariu- director adjunct, Directia pentru evidenta persoanelor: "Acolo vor fi scrise datele printate dar si certificatul eliberat de MAI pentru asigurarea sociala de sanatate, date biometrice si la cerere amprenta de la degete. Totodata cine doreste poate sa isi puna si semnatura electronica."
Reporter: "Poti fi localizat prin acel cip?"
Reporter: "Nu".
Cine va avea acest nou document de identificare, scapa de cardul de sanatate.
Doamna: "As fi de acord sa scrie in cip si daca ai diabet, ca daca patesti ceva pe strada sa se stie repede. Nu as fi deacord sa apara acolo anumite boli de care o persoana ar putea sa sufere"
Reporter: "Are acces politia la informatiile medicale si medicii la informatiile de la politie?"
Anca Berbecariu- director adjunct, Directia pentru evidenta persoanelor: "Nu, pentru ca aveti un PIN, doar asa se poate accesa."
Augustus Costache-purtatoruld e cuvant al CNAS: "S-au cheltuit 90 de milioane de lei, 75% din fonduri UE pe sistemul cardului de sanatate, Ca nu se pierde nici un ban, infrastructura ramane. Oricum cardurile expirau si trebuia sa fie schimbate.
Noua Carte de identitate ar putea fi de folos si in relatia cetateanului cu ANAF, Directiile de taxe si impozite, Banci, Inspectorate scolare sau Spitale.
Si copiii pot avea noul document de la nastere. Le-ar fi util pentru deplasari in strainatate, in spatiul Uniunii Europene. Cei pana in 14 ani vor primi un act valabil doi ani, iar cei peste 14, valabil 4 ani. Pentru adulti, valabilitatea va ramane la 10 ani.
Femeie: "As fi de acord, ca ar fi un singur act, nu mai stau cu doua in portofel"
Cartile electronice de identitate vor fi tiparite de Imprimeria Nationala, care va stabili si pretul pe care il vom plati pentru emitere. Prima carte electronica de identitate, spera initiatorii proiectului, va fi emisa in cel mult un an.