Din 2014, jumatate dintre dozatoarele de lapte vor disparea. Ce prevad normele europene


Ultimul update: Sambata 14 Septembrie 2013 00:56
Data publicarii: Miercuri 11 Septembrie 2013 19:05
Categorie: Stiri Sociale

Autoritatile europene sunt tot mai atente la ce fel de lapte cumparam de la dozator. De la 1 ianuarie 2014, aproape jumatate dintre aceste aparate vor disparea de pe piata din Romania, pentru ca nu respecta normele.

Informatia este confirmata si de membrii asociatiei din domeniu, care spun ca 40% dintre cei care vand lapte in acest mod nu au ferme, desi sunt obligati.

Cumparatorii aleg laptele de la dozator, in ideea ca acesta este proaspat adus de la ferma. Specialistii ne recomanda insa sa cumparam doar de la acele aparate care ne indica si furnizoarul.

Laptele care ajunge intr-un astfel de aparat trebuie sa provina de la un singur producator si nu sa fie colectat din mai multe parti. Asadar, cine vrea sa detina un dozator, trebuie sa aiba neaparat si o ferma de vaci, care sa poata asigura necesarul zilnic de lapte pentru un astfel de aparat.

Regulile sunt cat se poate de clare. Cei care vor sa comercializeze lapte crud trebuie sa indeplineasca cel putin 3 conditii: sa aiba o ferma, un dozator si o autorizatie sanitar veterinara pentru vanzare.

Daca nu este transportat si depozitat in conditii de igiena, intr-o singura ora germenii din lapte se imnultesc de 10 ori. Asta poate duce la boli precum TBC, toxina botulinica si salmonella. Pentru a evita orice risc fierbeti laptele de la aparat.

Directiva europeana care se va aplica de la 1 ianuarie obliga toate tarile membre sa aplice sanctiuni drastice pentru cei care nu vor aplica legile deja existente.

Proprietatile laptelui consumat regulat. Ce trebuie sa stiti inainte de-a lua micul dejun
Nu renuntati la unt, chiar daca sunteti la dieta. Specialistii spun de ce este vital in alimentatie
Cati bani dau romanii pe mancare fata de media UE. Nivelul de trai, la jumatate
VIDEO PROTVPLUS.RO