Din 100 de angajati, 20 munceau la negru. Angajatorul poate fi inchis
Noul Cod al Muncii agita rau lucrurile pe santierele patriei. Inspectorii fac tot mai des controale in cautarea muncitorilor care lucreaza la negru. Si marti, zeci de inspectori si politisti au inconjurat o cladire de birouri din centrul Bucurestiului.
Dupa ore in sir de discutii, au descoperit ca din cei 100 de angajati care au dat cu subsemnatul, 20 nu au putut sa demonstreze ca au carte de munca. Asta inseamna ca administratorii firmei pot fi inchisi.
Ora 11:30. Politistii de la investigarea fraudelor intra pe santierul de pe strada Caderea Bastiliei. Aici vor verifica fiecare angajat pentru a stabili daca munceste sau nu la negru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
N-au trecut 10 minute si un tanar cu mainile murdare de var a fost luat la intrebari. Omul a insistat ca era doar in trecere. Varul sau a avut, insa, alta varianta.
Politistii nu i-au crezut pe niciunii, asa ca i-au invitat la sectie pentru verificari amanuntite.
"Munca la negru reprezinta una din cauzele principale de fraudare a statului. Verificam in mod special angajatii, dar si autorizatiile daca sunt si contractele incheiate cu firmele prestatoare de servicii", spune comisar Catalin Ionita, seful Serviciului de Investigare a Frauelor sector 1.
Ancheta se anunta complicata mai ales ca santierul verificat lucreaza oameni de la 24 de firme. Politistilor li s-au parut suspecti 20 dintre ei dupa ce au refuzat sa prezinte buletinul.
Este bine de stiut ca in noul Cod al Muncii sanctiunile sunt extrem de dure. De la 20.000 de lei amenda, pana la doi ani de inchisoare pentru angajatorul care lucreaza cu mai mult de cinci oameni la negru. Angajatorul poate fi administratorul firmei, directorul executiv sau o persoana anume desemnata pentru a face acest lucru.
Codul muncii a intrat in vigoare. Munca la negru, pedepsita cu inchisoarea
Partea buna este ca de la intrarea in vigoare a Codului Muncii au fost inregistrate peste 100.000 de contracte de munca. Partea rea este ca in total in Romania peste 1,7 milioane de persoane inca trudesc fara contract. Astfel, nu aduna vechime si nici nu au asigurari de sanatate.
Citeste si:
Emil Boc: Intr-o saptamana, s-au incheiat 102.870 de contracte de munca
Speriati de noul Cod al Muncii, angajatorii incheie contracte legale
Atentie, inspectori in control. Cauta angajatii fara carte de munca