Emil Boc: Intr-o saptamana, s-au incheiat 102.870 de contracte de munca

09-05-2011 16:59

Ministrul interimar al muncii, premierul Emil Boc, a sustinut la sediul ministerului o conferinta de presa privind combaterea muncii la negru si proiectul Legii asistentei sociale.


Sinteza declaratiilor facute de Emil Boc:

Ministrul interimar al muncii, premierul Emil Boc a declarat ca in urma celor 3065 de controale facute pana acum, in doar o saptamana au fost incheiate 102.870 de contracte legale si au fost date amenzi in valoare de aproape 1 milion de euro.

Emil Boc a explicat ca aceasta cifra inseamna ca de acum inainte, cele 102.870 au un salariu, platesc asigurari de sanatate si au dreptul la pensie.

"Avantajul principal al incheierii acestor contracte, incheiate in doar o saptamana, este ca statul economiseste ca nu mai trebuie sa plateasca asigurari sociale pentru aceste persoane", a mai adaugat Emil Boc.

Cele mai multe contracte de munca, potrivit ministrului interimar al muncii, sunt in constructii. Urmeaza comertul cu amanuntul, industria prelucatoare, tranzactii imobiliare si altele.

Emil Boc s-a declarat multumit de eficienta controalelor si de noile prevederi ale Codului Muncii si a precizat ca aceste controale vor continua pe tot parcursul lunii mai si in luna iunie. "Doar asa putem sa ne asiguram ca legea se respecta in Romania. Autoritatile statului sunt platite pentru asta si o vor face ca atare. Ministerul Finantelor si MAI vor continua aceasta activitate si orice persoana care practica munca la negru nu are niciun fel de acoperire".

Emil Boc a tras un semnal de alarma pentru toti aceia care prefera in continuare sa fenteze legea. El a spus: "Nu mai renteaza! Amenda este 10.000 de RONI, asa ca mai bine faci carte de munca omului si esti in regula. Amenda este mai mare decat plata pentru un contract de munca legal".

Pe de alta parte, Emil Boc a tinut sa precizeze ca somajul este in scadere. "Din martie 2010, cand erau 765.285 de someri, cand a fost varful somajului in Romania, adica de peste 8% avem o scadere continua, astfel ca acum este de 5,41. Revenim la o cifra a somajului mai normala".

Duminica, premierul Emil Boc a declarat ca in zilele de 2, 3,4 si 5 mai s-au inregistrat 77.000 de noi contracte de munca, in comparatie cu 5-10 contracte pe zi in luna aprilie, un anunt similar fiind facut si vineri, in timpul vizitei sale la Sibiu.

Boc anunta ca in patru zile s-au intregistrat 77.000 de contracte de munca

Noile prevederi ale Codului Muncii, care majoreaza perioada de preaviz, introduce notiunea de agent de munca temporara si inaspresc sanctiunile pentru munca la negru. Angajatorii risca sa ajunga la inchisoare daca folosesc mai mult de cinci persoane fara forme legale. Noile prevederi ale Codului Muncii au intrat in vigoare la 1 mai 2011.

Codul muncii a intrat in vigoare. Munca la negru, pedepsita cu inchisoarea

Citeste si:

Speriati de noul Cod al Muncii, angajatorii incheie contracte legale

Atentie, inspectori in control. Cauta angajatii fara carte de munca


VIDEO PROTVPLUS.RO