Un nou val de eliberări din închisori. Dan Diaconescu, fostul patron al OTV, are şanse la "biletul de ieşire"

Dată publicare: 26-10-2017 18:19
Dată actualizare: 29-10-2017 21:20


Pregătiţi-va pentru nou val de eliberări din închisori. Dacă săptămâna trecută au părăsit penitenciarele deţinuţii care şi-au ispăşit întreagă pedeapsa, acum le-a venit rândul celor care pot fi eliberaţi mai devreme.

Practic la fiecare an petrecut după gratii în condiţii improprii, condamnaţii câştigă două luni de libertate.

La penitenciarul Jilava 500 de deţinuţi vor intră în comisiile de eliberare condiţionată zilele acestea, graţie recursului compensatoriu. Potrivit experienţei de până acum, între 50% şi 75% au motive să fie optimişti: pot primi biletul de ieşire din închisoare, însă soarta lor depinde acum de voinţă judecătorului.

Printre aceştia şi Dan Diaconescu, fostul patron al OTV, care a ispăşit peste jumătate din pedeaspă de cinci ani şi 6 luni primită pentru şantaj. Lui i se alătură alţi 400 de condamnaţi de la penitenciarul Rahova. La nivel naţional sunt 3300 de infractori.

Mai mult, instanţele vor judecă într-un termen cât mai scurt solicitările, că să nu fie acuzate că ţin ilegal în închisoare deţinuţii.

La judecătoria Sectorului 4 ajung nu doar cazurile care au primit undă verde pentru eliberare din partea comsiilor speciale, ci şi cei respinşi. Şi ei pot cere să fie eliberaţi, iar cum numărul dosarelor este foarte mare, magistraţii sunt nevoiţi să analizeze zeci de cazuri în fiecare zi.

529 de deţinuţi care şi-au ispăşit pedeapsa în întregime au fost eliberaţi încă de săptămâna trecută. Cei mai mulţi sunt hoţi, tâlhari şi violatori. Potrivit reprezentanţilor penitenciarelor, între cei 3300 de condamnaţi, care ar putea fi acasă în cel mult două săptămâni, sunt persoane şi cu alte tipuri de infracţiuni.

Pentru cei care rămân după gratii, ministrul Justiţiei a cerut condiţii de trăi mai bune: câte 6 deţinuţi cel mult într-o celulă, spaţiu separat pentru baie, regulatoare de temperatura.

Demnitarul nu a precizat şi cu ce bani vor fi făcute toate acestea. Cum nu a menţionat nici ce se va întâmplă dacă toate modificările cerute nu vor putea fi realizate.

TUDOREL TOADER: "Odată îndeplinită fractia, ei au vocaţia de eliberare. Ceea ce înseamnă că sunt analizaţi şi merg la judecată, poate să îi fie admisă cererea sau nu".


VIDEO PROTVPLUS.RO