Legea recursului compensatoriu: 47 de violatori și 33 de criminali au ieșit din închisori în ultimele zile

Detinuti
Pro TV

De când a intrat în vigoare legea prin care deținuții au primit 6 zile de libertate pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiții proaste, 530 de deținuți au fost eliberați.

Între acești 530 de deținuți care au ieșit mai repede din spatele gratiilor, se numără 184 de hoți, 135 de tâlhari, 33 de criminali și 47 de violatori, potrivit Digi 24, care citează o statistică a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

O parte dintre criminalii eliberați mai devreme au fost condamnați pentru omor calificat, iar asta poate însemna că au făcut crima cu premeditare.

Peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi joi, în prima zi de aplicare a legii privind recursul compensatoriu. Ministrul Justiţiei: Este mult, mi-a depăşit aşteptările

Peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, a anunţat, vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El a spus că această cifră este mare şi i-a depăşit aşteptările, pentru că nu credea că "impactul va fi atât de mare". Legea prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

Citește și
jaf, politie, facebook, detinuti, eliberati,
Polițist, după reclamarea unui furt: "Cinci apartamente sparte numai azi. Să mulțumiți PSD-ului, doamnă!"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ministrul a precizat că în prima zi în care s-a aplicat această lege au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

"Ieri (joi, n.r.), până la 12 noaptea, domnul Dobrică (Marian Dobrică, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor - n.r.) îmi dădea mesaje să îmi spună câţi deţinuţi au fost eliberaţi. În baza legii, prin adăugirea celor şase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, Vineri, la începutul conferinţei privind protecţia drepturilor deţinuţilor şi a condiţiilor de detenţie din România.

Ministrul a precizat că 3.349 de deţinuţi au dobândit dreptul de a primi eliberare condiţionată.

De asemenea, Tudorel Toader a precizat că unele unităţi au avut probleme în aplicarea acestei măsuri, în sensul că nu au ştiut dacă au nevoie de intervenţia judecătorului sau pot folosi calea administrativă.

"La unele unităţi de penitenciare au fost ezitări cu privire la modul de aplicare, dacă e pe cale administrativă sau e nevoie de intervenţia judecătorului. Conducerea unui penitenciar s-a dus în instanţă, acolo au respins, au rezolvat în final pe cale administrativă", a spus ministrul.

Tudorel Toader, întrebat dacă se aşteaptă la creşterea ratei infracţionalităţii: Nu ştiu, vom vedea, sper să nu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu ştie dacă rata infracţionalităţii va creşte ca urmare a efectelor legii privind recursul compensatoriu, dar şi-a exprimat speranţa ca acest lucru să nu se întâmple. Ministrul a precizat, de asemenea, că pentru foştii deţinuţi care şi-au executat pedepsele în condiţii necorespunzătoare şi care nu mai pot beneficia de recursul compensatoriu vor exista despăgubiri.

”Unii au efectuat pedepsele, sunt acasă şi atunci, pentru fosta detenţie în condiţii necorespunzătoare, Curtea Europeană a reunit cauzele, le-a suspendat, a dat hotărârea pilot şi aşteaptă de la noi foaia de parcurs, care într-un timp scurt o vom prezenta şi veţi vedea care măsuri au fost - recuperator, compensator de 6 zile la 30 -, dar cei care au cauzele pe rol, care au părăsit penitenciarul, care au executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare au dreptul la despăgubiri, chiar dacă vrem, chiar dacă nu vrem noi, aşa spune decizia pilot şi Curtea Europeană şi noi trebuie s-o respectăm”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă, în urma aplicării legii privind recursul compensatoriu se aştepată la o creştetere a ratei infracţionalităţii, ministrul Justiţiei a replicat că ”dinamica infracţionalităţii este într-o continuă schimbare”.

El a spus însă că direcţiile de probaţiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea celor eliberaţi în condiţiile acestei legi privind recursul compensatoriu.

”Vă dau un exemplu: dacă ai un deţinut care avea şase ani de executat şi a executat efectiv cinci ani, el are beneficiu de un an. Acuma, dacă a stat cinci ani efectiv în penitenciar, ce învăţăminte a avut de tras de pe urma pedepsei sigur au fost trase, cu bunele şi cu relele lor”, a completat Tudorel Toader.

”Nu ştiu, vom vedea, sper să nu existe o dinamică să spunem crescândă a ratei criminalităţii”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Gardienii din închisori cer scăderea vârstei de pensionare cu 6 zile pentru fiecare lună muncită
Gardienii din închisori cer scăderea vârstei de pensionare cu 6 zile pentru fiecare lună muncită

După modelul legii care le da deţinuţilor zile de libertate şi bani, pentru că stau înghesuiţi sau în condiţii improprii la închisoare, cei care îi păzesc cer şi ei Ministrului Justiţiei beneficii asemănătoare.

Polițist, după reclamarea unui furt:
Polițist, după reclamarea unui furt: "Cinci apartamente sparte numai azi. Să mulțumiți PSD-ului, doamnă!"

Un bărbat din București a relatat într-un mesaj publicat pe Facebook reacția poliției după ce a reclamat că apartamentul mamei lui a fost spart. „Cinci apartamente sparte numai azi. Să mulțumiți PSD-ului, doamnă!” i-au transmis agenții.

Tudorel Toader, după
Tudorel Toader, după "marea eliberare": "Sper să nu crească rata criminalităţii"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu ştie dacă rata infracţionalităţii va creşte ca urmare a efectelor legii privind recursul compensatoriu, dar şi-a exprimat speranţa ca acest lucru să nu se întâmple.

Proaspăt eliberat din închisoare, un bărbat din Suceava a fost prins de poliţişti beat şi fără permis la volan
Proaspăt eliberat din închisoare, un bărbat din Suceava a fost prins de poliţişti beat şi fără permis la volan

Vasile Murariu, 35 de ani, din comuna Zamostea, Suceava, eliberat la data de 19 octombrie 2017, a rezistat 24 de ore în libertate. El a fost prins beat şi fără permis la volanul unei maşini, fiind reţinut de către poliţişti.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.