UE ii despagubeste pe producatorii de fructe si legume afectati de sanctiunile rusesti. Ce se intampla in cazul romanilor
Comisia Europeana ii va despagubi pe producatorii de fructe si legume, afectati de embargoul rusesc. Aproape 125 de milioane de euro vor primi fermierii europeni care s-au trezit cu marfa pe stoc din cauza blocarii pietei rusesti.
Si romanii nostri vor primi bani, insa trebuie sa demonstreze ca si-au retras marfa si au donat-o.
Embargoul impus de Rusia legumelor si fructelor din Uniunea Europeana i-a afectat grav pe fermierii din Polonia, Lituania, Belgia si Olanda, tari care exporta masiv in Federatia Rusa
Marfa ramasa acum in spatiul comunitar a creat o concurenta uriasa, inclusiv pentru fermierii romani, care exporta putin in Rusia si care au devenit astfel victime colaterale.
Cristian Rusu, producator de legume: "Ne-a lovit stocurile din Romania, preturile au scazut fata de luna trecuta cu 80%".
125 de milioane de euro a deblocat Bruxellesul ca sa-i ajute pe fermieri. Pentru asta producatorii, inclusiv cei romani, trebuie sa ia niste masuri exceptionale.
Roger Waite, purtator de cuvant al Comisiei pentru Agricultura
"Retragerea produselor de pe piata, in special cele cu libera distributie. O alta masura ar fi recoltarea prematura, ceea ce inseamna culegerea fructului inainte de coacere, pentru ca este mai eficient din punct de vedere al costurilor."
Producatorii de fructe si legume din Romania cred ca tara noastra ar putea primi 10 milioane de euro. Ministerul Agriculturii nu confirma deocamdata cifra, dar spune ca daca un producator nu este multumit de preturi poate sa-si retraga fructele si legumele de pe raft si este obligat sa le distribuie gratuit unor institutii de asistenta sociala.
Masura intra in vigoare de luni pana la sfarsitul lunii noiembrie.