Tot mai multe state din UE sunt lovite de sanctiunile Rusiei. Grecii si bulgarii anunta pierderi de zeci de milioane de euro
Sanctiunile rusesti, incep sa fie resimtite, in Uniunea Europeana. Bulgaria, una dintre cele mai sarace tari membre, a fost inundata cu rosii poloneze, la fel cum s-a intamplat la noi, cu merele.
Tot mai multe state vor sa ceara compensatii pentru fermierii pagubiti. Expertii europeni s-au intalnit joi la Bruxelles, ca sa vada ce masuri se impun.
Producatorii bulgari exportau in Rusia mai ales pere si piersici. Acum trebuie sa le vanda pe piata locala, unde li s-au alaturat si cele grecesti, redirectionate tot dinspre Rusia.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Vassil Grudev, ministrul bulgar al Agriculturii: ''Pentru noi, pagubele cele mai grave sunt cele indirecte, cele legate de produsele care vor ramane pe piata europeana''.
Producatorii bulgari de rosii aveau deja concurenta din Macedonia si Grecia. Acum, pe piata au intrat si rosiile poloneze. Pe langa faptul ca trebuie sa lase din pret, producatorii autohtoni nu pot juca nici macar pe cartea produselor locale.
Potrivit estimarilor, bulgarii pierd din cauza sanctiunilor intre 5 si 10 milioane de euro. Cei greci sunt loviti mult mai grav, cu pierderi estimate la 200 de milioane. In aceste conditii, cativa parlamentari au cerut anularea sanctiunilor impotriva Rusiei. La fel s-a intamplat si in Germania si Austria.
Pe de alta parte, rusii sustin ca ei nu au nicio problema.
Ecaterina Boni, purtator de cuvant Kalasnikov: ''In primele zile dupa anuntarea sanctiunilor impotriva Kalasnikov, toate produsele noastre din magazinele americane s-au epuizat''.
Insa, potrivit presei ruse, gigantul petrolier Rosneft, vizat de sanctiuni, a cerut guvernului un ajutor financiar de 30 de miliarde de euro. Grupul are de rambursat credite de 26 de miliarde de dolari, iar restrictiile i-au restrictionat accesul la finantari din Statele Unite.