În România, 34% dintre afacerile din agricultură sunt conduse de femei. Cazul Alinei

Ultima actualizare: 20-01-2019 07:19

Femei harnice, româncele nu fug de sapă, întors fânul sau îngrijit animalele, arată datele Eurostat. 34% dintre afacerile din agricultură sunt conduse de o femeie. Iar procentul ne plasează pe locul 3 în Europa.

La 26 de ani, Alina Muntean are o mică fermă de capre în apropiere de Pădurea Bogăţii. În 2017, şi-a cumpărat din banii ei primele 40 de căpriţe, iar acum a ajuns la 200. Lunar, vinde peste 50 de kilograme de brânză maturată de capră, făcută chiar de ea.

"Trebuie să ne trezim dimineaţa, pe la 5 jumate 6. Nimeni nu are încredere în mine că eu, tânără, pot face ce fac bărbaţi la 50, 60 de ani", spune Alina.

În Măieruș, Ionela Szabo conduce o fermă de vaci din 2015.

”Muncesc atât de mult, dar îi stimulez pe bărbaţi. Întotdeauna femeia e cheia într-o afacere, pentru că îi împinge de la spate pe bărbaţi”, spune Ionela.

În România, o treime din afacerile din agricultură sunt administrate de femei. Doar Letonia şi Lituania ne depăşesc la acest capitol.

Ioan Hosu, sociolog: "Rolul femeii se va desprinde din zona tradiţională strict casnică, crescut copii şi intrăm într-o zonă a antreprenoriatului."

Cele mai multe femei care au afaceri în agricultură au optat pentru culturi de legume şi fructe, iar bărbaţii pentru culturi extinse de cereale sau ferme de animale.

Mihai Mihu, Asociaţia ”Creştem România Împreună”: ”Dacă bărbaţii sunt vânători, atunci femeile care erau în jurul gospodăriei cu siguranţă se ocupau din cele mai vechi timpuri de agricultura.”

Mariana Sebeni, producător agricol: ”Soţul meu se ocupă de munca fizică de pe câmp, ştie de unde să închirieze un plug, ştie cum se ară, pliveşte, coseşte, iar eu cultiv, culeg, stau la oala.”

Potrivit Eurostat, un sfert dintre români lucrează în agricultură, iar ţara noastră este pe primul loc în Europa la numărul de fermieri.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO