Dependentele secolului 21! Tu de ce suferi?
Evolutia tehnologiei si accesul rapid la diverse produse si servicii a dus la noi forme de dependenta, specifice secolului 21, care afecteaza un numar din ce in ce mai mare de oameni.
Stim cu totii ca femeile au o usoara inclinare catre achizitionarea de haine, pantofi si genti, dar ce se intampla cand shoppingul devine o obsesie? Raspunsul e simplu: dezastru financiar. Donald Black, profesor de psihiatrie la Universitatea de Medicina din Iowa, a explicat ca dependenta de shopping, care se intalneste mai ales in randul femeilor, este o boala care rezulta din impulsivitate si lipsa de control. Persoanele care sufera de acest sindrom au un comportament asemanator cu cel al acoolicilor sau al dependentilor de droguri. Ele refuza sa admita ca sufera de vreo boala si, de cele mai multe ori, au tendita sa ascunda obiectele achizitionate.
Ciudateniile nu se opresc aici! Oricat de incredibil ar parea, exista Sindromul Achizitionarii de Echipament (GAS). Chitaristii, tobosarii si fotografii sunt cel mai des afectati de acest sindrom. Cum se manifesta? Ei bine, cei in cauza ajung sa isi cheltuiasca toti banii pe echipamente, instrumente si accesorii specifice, chiar daca nu au nevoie de ele.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetatorii australieni au descoperit ca persoanele care trimit in exces SMS-uri si email-uri sufera de o forma de tulburare mintala. Medicul psihiatru Jerald Block, autorul studiului, spune ca exista patru simptome ale acestei dependente: sentimentul de frustrare care apare daca un computer nu poate fi accesat, nevoia de timp suplimentar de utilizare a acestuia, nevoia de echipamente cat mai performante si experimentarea unor repercusiuni negative ale acestei dependente in toate domeniile vietii.
Mai mult, cei care timit SMS-uri in exces se pot alege cu mana anchilozata. Mai grav este ca si psihicul unora ar putea fi afectat. Medicii cred ca tinerii risca sa isi piarda increderea in ei atunci cand sunt nevoiti sa comunice verbal si nu prin mesaje.
www.stirileprotv.ro te provoaca sa recunosti. Care este dependenta ta?
Sursa: Pro TV
Etichete: boala, internet, shopping, sms, dependenta,
Dată publicare:
27-10-2008 00:00