Delicatese traditionale pentru masa de Craciun. Cum se prepara chisca, sangeretele si slanina fiarta in zeama de varza
Pe ultima suta de metri gospodinele se pregatesc sa incarce masele din ajun si scot din camari si afumatori bunatatile pregatite cu multa truda.
Retetele sunt cat se poate de diverse de la o zona la alta, insa un lucru este sigur: toate iti lasa gura apa. In Alba, slanina a fost fiarta in zeama de varza ca mai apoi sa fie innobilata cu condimente din belsug pentru un gust desavarsit. In Moldova si Maramures, pe mese vom gasi si un carnat mai special, numit chisca. Iar in alte zone din Ardeal preparam sangerete.
Pe valea Muresului, femeile fierb slanina in zeama de varza. Secretul acestui preparat special sta in timpul de fierbere, care nu trebuie sa depaseasca jumatate de ora si in condimente. “La noi in zona slanina de pe burta care ii cu carne asa mai subtire, buna o punem in moare de varza la fiert si o facem asa cum era traditia odata la noi cu usturoi, cu sare, cu piper, cu boia”, povestesc bucataresele.
O delicatesa de Craciun pe care o gasim in Ardeal este sangeretele a carui culoare difera de la un judet la altul. “Acesta se face taindu-se carnea bucatati, dansu-se prin sange mult, punandu-se orez, cimbru, sare si se introduse intr-un mat care e mai gros.Il punem la fiert. Il lasam cam 15-18 minute si pe urma il punem la fum”, a explicat un localnic.
Dupa ce a fost innobilat in fum doua zile, sangeretele este lasat la rece si mancat la aperitiv sau folosit la sarmale si ciorbe. In Moldova si in Maramures de pe masa de Craciun nu lipseste chisca. Seamana cu un carnat si e facuta din limba, plamani, inima si bucati de carne. Toate sunt tocate si li se adauga orez fiert, apoi sunt umplute in mate de porc. Carnea, condimentata cu usturoi, sare si piper se fierbe intii si se afuma usor. Apoi se serveste prajita.
In Banat, pe linga sarmale si carnati, oamenii pregatesc slanina fiarta in suc de varza cu usturoi, lasata la maturat si afumata. In plus, gospodinele isi vor primi oaspetii cu o tochitura aburinda cu legume.
Femeile harnice mai pregatesc si ciorba de fasole in paine de casa si bulz ciobanesc. "Acesta este un bulz ciobanesc cu mamaliguta, cu branza de burduf, sunculita trasa putin in untura si bagata la cuptor", explica localnicii.
Toate aceste bunatati merg de minune cu un pahar de rachiu ca in banat si voia buna de peste tot.