Decizie in premiera la Politia Romana. Sute de politisti din Ilfov vor fi invatati cum sa acorde primul ajutor
Toti politistii operativi din judetul Ilfov vor fi instruiti sa acorde primul ajutor.
Conducerea Inspectoratului a luat aceasta decizie, in premiera pentru Politia Romana, dupa ce a a constatat ca in multe cazuri, politistii ajung cei dintai la locul unei tragedii si nu pot ajuta victimele pentru ca nu au nici un fel de pregatire medicala.
500 de politisti vor participa la cursurile organizate de Crucea Rosie, iar cei care vor trece cu bine de examenul final, vor avea dreptul sa intervina pana la sosirea ambulantei!
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Coatele drepte, perpendicular pe victima, iar miscarea de apasare nu va veni din umeri ci din bazin. Si 1, 2, 3..."
Aceste lectii elementare de prim ajutor vor fi predate politististilor de la rutiera si ordine publica.
Comisar sef Doru Iacobus, inspectorul sef al IPJ Ilfov: "Au fost numeroase situatii in care in cazul unor accidente rutiere grave , politistii ajunsi la fata locului inaintea structurilor specializate au incercat sa acorde primul ajutor, dar efectiv nu au stiut cum sa actioneze, gandindu-se ca ar putea face mai mult rau decat bine acelor persoane."
Bogdan e politist de 9 ani si a mers la mii de accidente rutiere. A intervenit doar in cazul victimelor ranite usor si niciodata in cazul celor care aveau rani grave, erau blocate in autoturism sau aveau nevoie de resuscitare.
Subcomisar Bogdan Tanase, serviciul rutier IPJ Ilfov: "Am fost nevoit sa pozitionez victima intr-o parte pentru a asigura calea respiratorie. La alte accidente usoare a putut fi scoasa victima din masina si intinsa astfel incat sa nu provocam alte leziuni. La resuscitare nu am participat".
Ioan Lefter, general manager Crucea Rosie: "Practic, dupa ce vor absolvi cursul, ei ce vor sti sa faca? Resuscitari de exemplu, sau raniri grave, modul in care pot fi pansati, cum sa tratezi un membru rupt...".
Medicii care lucreaza in sistemul de urgenta atrag insa atentia ca manevrele de reuscitare facute de o mana neexperimentata, pot deveni uneori periculoase pentru pacient.
In acelasi timp insa, primele minute, de cand creierul incepe sa nu mai fie oxigenat corect, sunt vitale pentru o persoana intrata in top-cardiorespirator.
La finalul cursului, politistii care absolvi examenul teoretic si practic, vor primi o legitimatie care le va da dreptul sa acorde primul ajutor de baza. Documentul se reinnoieste o data la doi ani, dupa alt curs teoretic.
Sursa: Pro TV
Etichete: accident, interventie, politie, politist, prim ajutor,
Dată publicare:
26-04-2017 16:45