70.000 de romani mor anual pentru ca nu primesc la timp primul ajutor. SMURD a organizat cursuri intr-un mall din Cluj
Din pacate, tara noastra se afla printre ultimele din Europa la numarul de persoane care cunosc manevrele de resuscitare.
Din acest motiv, mai multi medici si paramedici SMURD au tinut duminica un adevarat maraton de demonstratii, intr-un mall din Cluj. Zeci de persoane au lasat cumparaturile deoparte si au invatat cateva tehnici de salvare.
In doar 10 minute, cei interesati au aflat cum trebuie sa intervina in cazul in care sunt martorii unui accident sau daca vad o persoana care are nevoie de prim ajutor. De cele mai multe ori, oamenii nu stiu cum sa reactioneze.
Tanar: "S-a intamplat o data. A fost un accident, o doamna pe bicicleta si s-a lovit de un baiat care face jogging si ea a cazut si ii curgea sange din cap si nu parea constienta. Si m-am simtit prost ca nu puteam sa fac nimic atunci."
Copiii au fost si ei atrasi de cursurile de prim ajutor. Medicii spun ca este foarte important ca aceasta educatie sa existe inca din copilarie.
Dr. Cristi Ursu, medic coordonator SMURD Cluj: "Daca nu se incep manevrele de resuscitare rapid, ideal ar fi in primele 4-5 minute, s-ar putea ca interventia noastra sa fie tardiva. Cazuri concrete din pacate sunt o multime. Au fost situatii in care am intalnit oamenii pe strada si o multime de oameni, privitori in jur, nici macar nu l-au scos din balta de apa in care cazuse."
Mihai Oprea, paramedic SMURD: "Suntem 16 medici, 39 de paramedici voluntari si am venit cu 35 de manechine de resuscitare."
Campania se desfasoara deja de 2 ani. Pana acum, numai in Cluj peste 1.500 de persoane au invatat cum sa acorde primul ajutor, in caz de nevoie.