Atitudinea de lumea a treia cu care socam Europa. "Decat sa-l dau, mai bine moare de frig cu mine"
Suna uluitor, dar acesta este raspunsul pe care il ofera cu inconstienta zeci de parinti, care au refuzat categoric sa-si lase copiii pe care-i tineau in frig, prin baraci, in grija asistentilor sociali.
Asta desi li s-a explicat clar ca cei mici vor fi tinuti la adapost si hraniti doar pana se imbuneaza vremea. Angajatii statului sunt obligati sa respecte decizia mamei sau a tatalui, care isi asuma in schimb riscurile. Un prunc aflat in pericol vital nu poate fi scos din familie, decat prin ordonanta prezidentiala. Care, de cele mai multe ori, vine prea tarziu.
Fetitele familiei Bucatariu din Iasi isi misca greoi sub paturi talpile goale, amortite de ore intregi. Au bujori in obrajii inghetati, care nu mai dispar, in hruba in care traiesc nu va fi cald pana la primavara. Micutele mai au inca o sora. Copila de noua ani a fost trimisa in sat dupa mancare.
"Fetele nu le dau de langa mine niciodata", spune Lenuta Bucataru, mama copilelor.
Alti gemeni de 7 ani si surorile lor, crescuti intr-un bordei, vor adormi in ger.
Un tata nevazator din Tomesti, Iasi, spune ca cei trei copii sunt lumina ochilor lui. Dar nu mai au lemne de foc si nici mancare. N-au accepat gazduire la primarie pentru cateva zile.
Si in Bucuresti, 3 copii vor ramane si in noaptea de joi spre vineri, una de groaza tinand cont de temperaturile joase, intr-o baraca.
Parintele e liber sa refuze ajutorul. Dar e obligat sa-si asume decizia si eventuale urmari care pot merge pana la decaderea din drepturi. Pentru copiii aflati in primejdie, legea permite asistentilor sociali sa anunte instanta.
Problema e, insa, ca documentul oficial, care permite scoaterea copilului din mediul periculos, vine tarziu, in circa o saptamana. Cum afara este foarte frig, urmarile pot fi fatale pentru un copil, mai ales ca micutii sunt mai sensibili in aceasta perioada. De altfel, un sugar de 5 luni a murit la Iasi, langa o soba rece.