Greva la metrou, contestata in justitie!
UPDATE - In ciuda haosului din Bucuresti, nu exista cale de impacare intre grevisti si conducerea Metrorex. Cele doua parti au dus lupta in justitie si acolo urmeaza sa se decida daca protestul este sau nu legal.
Juristii Ministerului Transporturilor sustin ca grevistii Metreorex ar fi trebuit sa mentina in circulatie 1 tren din 3 si nu sa opreasca activitatea, mai ales in cel mai aglomerat interval orar al zilei, 7.00 - 16.00.
Conducerea Metrorex a solicitat Tribunalului Bucuresti sa ia in discutie legalitatea grevei, iar la Curtea de Apel suspendarea acesteia. Termenul de judecata a fost stabilit pentru miercuri.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Nu este prima data cand Ministerul Transporturilor contesta in justitie un protest al salariatilor de la metrou. S-a mai intamplat in 2005, cand greva a fost declarata ilegala. Insa dupa doua zile care i-au costat nervi, timp si bani pe bucuresteni.
Nicio garnitura nu s-a pus in miscare pana la ora 16:00 si asta nu doar pentru o zi, ci pe termen nelimitat, avertizeaza sindicalistii. Cei 4.600 de salariati cer majorarea salariilor cu 20% si renegocierea contractului colectiv de munca, dar negocierile cu Ministerul Transporturilor nu au dus la niciun rezultat. Desi incaseaza doar 165 de milioane de lei din bilete si abonamente, de doua ori mai multi bani merg la salariati. O leafa medie la Metrorex este de 2.600 de lei lunar.
Pierderile estimate de Metrorex in urma grevei sunt de 200.000 de lei pe zi. De precizat este ca jumatate din bugetul de 650 de milioane de lei al Metrorex vine prin subventii de la stat.
Ministrul Radu Berceanu chiar a vorbit despre "santaj politic", si le-a sugerat sa mai astepte o luna, pana va fi instalat un nou guvern si va fi votat bugetul pe 2010.
Greva generala care a inceput marti este a sasea de la metrou. Cel mai lung dintre proteste a fost in 1996 si a durat 12 zile.
Ai imagini cu aglomeratia din mijloacele de transport in comun si cu traficul infernal de marti dimineata din Capitala? Trimite-ne aici stirea ta!
Povesteste in sectiunea "Comentarii" cum te-a afectat greva angajatilor de la metrou!