De azi intram in postul Craciunului. Adio, carne, lapte si oua!
De astazi, crestinii intra in Postul Craciunului. Timp de 40 de zile, ar trebui sa urmam exemplul celor trei magi, care se pregateau pentru Nasterea Domnului.
Potrivit unui sondaj, 6 din 10 romani, vor face, intr-o oarecare masura, ce zice preotul. Din fericire pentru ei acesta este si cel mai "bland" post din anul bisericesc.
48% dintre romanii chestionati de curand spun ca respecta postul in prima si ultima saptamana, 12% il tin pe tot, iar 40% raman fideli meniului "de dulce".
Postul Craciunului dureaza 40 de zile, de la 15 noiembrie pana la 24 decembrie. Abia dupa aceste saptamani de rugaciune, crestinii se vor putea bucura pe deplin de Nasterea Domnului.
Exista cateva dezlegari la peste in zilele insemnate cu rosu in calendar, iar in fiecare marti si joi se pot consuma vin si untdelemn. Pe langa curatirea sufleteasca, postul este si o ocazie buna de detoxifiere a trupului, pentru ca alimentatia este bazata in principal pe legume si fructe.
Cine merge in pelerinaj in post, in pensiunile si hotelurile Bisericii trebuie sa stie ca exista reguli clare: paturi separate, inclusiv pentru cupluri. Ora-limita de intoarcere in camera este 21.00. 10 minute de rugaciune dimineata sunt obligatorii iar seara evident- regim alimentar. Rezervarile deja facute pana la Craciun si Anul Nou de agentia de turism a Patriarhiei Romane acopera peste 80% din locuri semn ca oamenii nu se tem de restrictii.
Faptul ca Biserica se implica acum in purificarea spirituala a credinciosilor prin metode religioase a dat rezultate. Vacantele de tip pelerinaj au fost singurele care au crescut ca valoare. Turismul religios a ajuns la 24 de milioane de euro pe an.
Pentru Craciun, un pelerinaj de 3 zile in tara pleaca de la 150 de euro, iar 7 zile in Tara Sfanta - de la 800 de euro.
Lasata secului i-a gasit pe romani in hipermarketuri. Rafturile pline cu pateu vegetal, halva si zacusca s-au golit, dar parca nu la fel ca altadata. Oamenii s-au axat mai mult pe legume si fructe.
Insa multe persoane anunta din start ca, oricat ar vrea, nu reusesc sa se abtina de la mancarurile de dulce.
Pe de o parte, postul este ocazia perfecta pentru eliminarea toxinelor din corp, dar pe de alta, nu este indicat tuturor persoanelor. Cei care au anemii, diabet, dar si copiii, batranii si femeile insarcinate n-ar trebui sa renunte la carne si lactate. Bolile deja instalate se pot agrava. Inclusiv persoanele puternice trebuie sa fie precaute.
Cei cu probleme digestive trebuie sa evite legumele si fructele crude, pentru ca acestea creeaza aciditate in stomac. Asadar, trebuie sa consume vegetalele preparate termic. Nu prajite, ci la cuptor sau pe aburi.
Acum sa nu credeti ca toata lumea face ce zice preotul, mai ales ca duminica a fost zi de targ cu produse traditionale. S-au cumparat bine borcane cu zacusca, salata de ghebe, dulceturi si turta dulce, despre care putini stiu ca este de post. Coada a fost si la muraturi.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, alimentatie, craciun, sarbatori, postul craciunului,
Dată publicare:
14-11-2010 00:00