Cum i-a marcat "Abracadabra" destinul Danei Rogoz. Metamorfoza unei fete nascuta sa fie creativa

18-11-2013 13:56


Parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea creativa a copiilor. Pentru Dana Rogoz, faptul ca acestia i-au fost alaturi si au incurajat-o sa-si dea curs pornirilor ludice, este ceea ce a propulsat-o pe scena televiziunii.

Dana Rogoz a intrat in casele si inimile romanilor dupa ce a acceptat sa faca parte din proiectul de televiziune Abracadabra.

“Abramburica” de ieri este astazi o femeie implinita, dar recunoaste ca o buna parte din succesul de astazi il datoreaza sprijinului primit din partea parintilor.

“Am avut parte atat de parinti cat si de un mediu care au sustinut dezvoltarea creativitatii mele. Ma refer la mediul gasit in televiziune si in zona asta artistica. Am fost intotdeauna inconjurata de oameni foarte creativi care m-au sprijinit si m-au incurajat sa visez, sa imi pun in valoare anumite date.”

Creativitatea nu se limiteaza la sfera artistica

Vedeta este de parere ca oamenii isi pot exprima creativitatea in orice domeniu, dovada fiind chiar parintii ei, doi ingineri cu brevete de inventator.

“Am doi parinti care au brevete de inventatori, deci sunt doi oameni foarte creativi. Nu in zona artistica – sunt ingineri, dar pana la urma cred ca poti sa-ti manifesti creativitatea in orice sfera, nu neaparat cea artistica”, spune actrita.

Ingradirea creativitatii – un pericol pentru dezvoltarea copiilor

Dana Rogoz e de parere ca parintii ingradesc de multe ori fara sa vrea creativitatea copiilor. Dorinta de a nu-l lasa pe cel mic sa greseasca poate avea insa consecinte negative:

“Parintii pot ingradi creativitatea copiilor fara sa-si dea seama. Din anumite greseli si din incercari multiple poti sa dezvolti lucruri minunate, iar in generatia mea exista teama de a gresi, in randul copiilor. In facultatea de teatru, la actorie, nu exista , sau . Dar altfel oamenii sunt obisnuiti sa faca lucrurile corect si atunci se limiteaza foarte mult. Daca pasiunea iti este ingradita devreme, chiar nu mai ai timp pentru anumite lucruri, uneori e chiar prea tarziu. E un mecanism de gandire pe care trebuie sa ti-l induca parintii de mic, un soi de libertate de a face anumite conexiuni.”

Din greseli se pot dezvolta lucruri minunate

Greselile pot fi o sursa de inspiratie, elementul declansator al unui proiect de succes, inedit, este de parere actrita, care isi aminteste in acest sens de perioada petrecuta in trupa Abracadabra.

“In Abracadabra eram inconjurata de oameni care gandeau in afara limitelor conventionale, care m-au sprijinit sa ajung o persoana creativa. Dar asta tine foarte mult atat de educatia primita, cat si de autoeducare. Sa stii ca nu e nimic rau in a face greseli, ori a spune o prostie. Spune o prostie, fa o tampenie! S-ar putea ca din tampenia aia sa se nasca ceva minunat. Din anumite prostii mici se pot naste idei mari, iar copilul trebuie sa si greseasca, pentru a putea ajunge sus”, este indemnul actritei.

“Sa fii creativ inseamna sa ai abilitatea de a vedea lucrurile si altfel, nu numai asa cum ti s-a spus sa le vezi, sa incerci sa le redescoperi de fiecare data”, adauga aceasta.

Tags: dana rogoz,

VIDEO PROTVPLUS.RO