Dacă rețelele sociale v-au făcut vreodată să vă simțiți stresat, invidios sau singur sau v-au provocat anxietate socială, trebuie să ştiţi că nu sunteți singurul și că acest fenomen este unul des întâlnit.

Timpul petrecut în mediul online în perioada celor doi ani de pandemie a venit cu multe probleme, mai ales în rândul copiilor și tinerilor. Specialiștii de la UNICEF au creat un ghid ce conține sfaturi pentru ca adolescenții să-și protejeze sănătatea mintală atunci când stau pe internet.

Adolescenții sunt expuşi dezechilibrelor emoţionale, stărilor de anxietate sau angoase atunci când urmăresc constant viața altora pe Instagram sau pe alte rețele sociale, spun specialiştii. Şi asta pentru că ceea ce postează o mare parte din oameni pe internet, nu reflectă realitatea.

Băiat: „Eu mi-am șters recent Instagramul, pentru că stăteam prea mult. Clar mă influența și îmi pierdea timpul mai mult, de asta l-am șters.”

Fată: „Ajunsesem cam la o oră jumătate și l-am dezinstalat pentru că îmi trebuie timp pentru învățat și teme am vrut să am mai mult timp pentru mine, să dezvolt o altă activitate care aș fie benefică.”

Fată: ”S-ar putea să fie de la modele de pe Instagram care folosesc foarte mult photoshop, și nu sunt reale practic.”
Anca este o tânără care odată ce și-a format o comunitate pe Instagram, a lansat o mișcare numită "fară filtru", care îndeamnă tinerii să distribuie un conținut mai curat și cât mai aproape de realitate. De altfel, acest trend vine deja din alte ţări, unde mulţi postează diferite poze sub titlul realitate versus instagram.

Anca Broască, vlogger: „Prin campania asta am zis să facem abstracție de la filtrele respective, să ne uităm la noi în oglindă. Hai să vedem părțile din noi care ne plac și să le punem în evidenţă. Să urmărească oameni care le dau o stare de bine, care îi influențează pozitiv.”

Şi părinţii trebuie să fie mai vigilenţi atunci când îi lasă pe copii în mediul virtual, spun experţii în reţele sociale.

Alexandru Negrea, consultant social media: „Există cursuri gratuite multe care te învață cum să setezi un cont de insta al copilului tău, ce bife să pui pe acolo astfel încât riscurile să fie minime. Modul în care îi învăţăm pe copii cum să perceapă critica pe care o primesc uneori de la oameni necunoscuţi, ca asta e ideea acolo, cum să ofere mai departe feedback constructiv dacă se poate şi să aibă o viaţă socială cât mai bogată în offline.”

Specialiștii de la UNICEF ne sfătuiesc să urmărim pagini care promovează sănătatea mintală, dezvoltarea personală și să rămânem ancorați în realitate atunci când petrecem mult timp pe internet.