De ce ignoră schiorii români riscurile majore de avalanșe: ”Vrem doză de adrenalină”
Riscul major de avalanșe pândește în toate masivele din România. Stratul de zăpadă căzut în ultimele zile este foarte mare, iar încălzirea bruscă a vremii poate produce alunecări pe versanți.
Incidentul de luni, când un schior a declanșat o avalanșă în care era să-și piardă viața, după ce a ieșit de pe un traseu marcat, a alertat echipele de intervenție.
Din păcate, mulți schiori le ignoră sfaturile. În acest weekend, salvamontiștii au avut aproape 200 de intervenții în toată țara.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
După incidentul produs pe versantul de sub telegondola Carp, salvamontiștii i-au avertizat din nou pe schiori să nu intre pe trasee nemarcate. Nici marți, mulți nu s-au speriat și au riscat să schize în locuri neamanajate.
Specialiștii au emis un cod roșu de avalanșă în toate masivele montane, la peste 2000 de metri altitudine. Aici există un risc major ca aceste fenomene să se producă, fie provocate de schiori, fie de cei care se aventurează în drumeții pe trasee închise în această perioadă.
Andrei Dascălu, salvamontist Salvamont Sinaia: "Zona off piste, în continuare a rămas cu grad ridicat de risc de avalanșă. Nu pot decât să fac iar un apel către chibzuință și informare. Noi nu avem cum să le interzicem accesul off piste, dar trebuie să se gândească la siguranța lor."
Mulți schiori sunt însă dispuși să ignore pericolul.
Schior: "Vrem doză de adrenalină. Îți asumi un risc."
Nu contează experiența, spun oamenii muntelui, care atrag atenția că și schiorii profesioniști și-au pierdut viața în aceste condiții. Iar cei care vor să se aventureze pe un traseu dificil ar trebui să aibă cu ei un kit special de supraviețuire care conține, printre altele, un transmițător cu unde radio.
Andrei Dascălu, salvamontist: "Aparatul are două funcții, una de găsire a victimei îngropate, iar la rândul sau purtătorul acestui aparat poate fi găsit de către salvatori...E un aspect foarte important al kitului, poate face diferența. Avem sondă de avalanșă care are 3 metri și 20 cu care se penetrează stratul de zăpadă."
Și un rucsac cu airbag sporește șansele de supraviețuire. Practic, în momentul impactului cu stratul de zăpadă, airbagul se deschide și ajută victima să supraviețuiască și să ajungă spre suprafața valului de pe versant.
Andrei Dascălu, salvamontist Salvamont Sinaia: "Un air bag comparabil cu cel auto, umflat de un motoraș, pentru a proteja zona capului și a trunchiului și, evident, ridică șansele că cel surprins de avalanșă să rămână în viață, să nu fie îngropat."
Și experiență poate ajută, spun salvamontiștii. În incidentul de marți, schiorul care a provocat avalanșa nu s-a pierdut cu firea.
Nae Cojanu, șeful Salvamont Sinaia: "De obicei, în momentul declanșării avalanșei se aude o bubuitură. Și atunci îți dai seama, dacă ești cunoscător, că ceva s-a întâmplat. Zăpadă crapă și atunci încerci să te duci stânga sau dreapta, asta este ideea. Să te duci, să scapi din zona de avalanșă. Șanse sunt."
Toate traseele care duc în Platoul Bucegilor traversează zone cu risc crescut de avalanșă.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!