Pericol de avalanșe la munte. Pârtiile de schi din Bucegi au fost închise

Ultima actualizare: 27-01-2019 08:20

Pericol uriaş de avalanşe în Munţii Bucegi! La Sinaia a nins serios sâmbătă noaptea şi zăpada este în cantitate mare, dar cele mai multe părţii au rămas închise din cauza ceţii, a viscolului şi a troienelor care risca să o ia la vale.

Avertismentele rămân valabile şi pentru zilele următoare. Turiştii sunt sfătuiţi să nu pornească nici măcar în drumeţii pe potecile de altitudine, pentru că se pot rătăci sau accidenta.

Pe platoul Bucegilor a căzut un metru de zăpadă proaspătă într-o singură noapte.

Toate staţiile de telescaun şi telegondolă din Sinaia au fost îngropate în zăpadă. A durat ore întregi până când angajaţii au reuşit să elibereze rampele, peroanele şi căile de acces.

Îngropate în troiene, pârtiile au rămas închise, pentru că zăpada de pe versanţi o poate lua oricând la vale. Salvamontiştii au stat în calea turiştilor şi le-au explicat că nu se poate schia decât pe o singură pârtie din Sinaia.

Ceața densă a făcut ca vizibilitatea pe pârtie să fie extrem de redusă. Pârtiile de mare dificultate, numite pârtiile negre, sunt cele mai periculoase.

Nicolae Cojanu, şef Salvamont Sinaia: "Pârtiile negre care pleacă de la cota 2000 până la 1400 sunt expuse pericolului de avalanşă. Sunt care se aventurează, să sperăm că nu se întâmplă nimic."

Fiind totuşi zi liberă, mulţi nu au rezistat tentaţiei de a schia, mai ales că nu au mai văzut atâta zăpadă de ani buni.

Schior: "E ceaţă, e un pic soare, şi iar e ceaţă/este foarte periculos".

Şi în Valea Dorului pârtiile au rămas închise.

Maria Floricică, admin. domeniul schiabil Sinaia: "Pericol mare din cauza avalanşelor. Valea Soarelui troiene foarte mari de zăpadă".

Sunt şi unii care au venit la cota 2000 mai puţin echipaţi şi ar fi avut o reală problemă cu întoarcerea, dacă telegondola nu ar fi funcţionat, aşa cum s-a întâmplat de dimineaţă.

Şi staţiunea Rânca este sub nămeţi. În unele locuri a nins atât de mult încât troienele depăşesc 5 metri! Unele pensiuni au fost aproape îngropate cu totul.

De câteva zile, de când s-a pornit viscolul pe munte, sute de turişti au aşteptat la poale redeschiderea circulaţiei.

Drumarii aveau de luptat cu nămeţi de câţiva metri grosime, care oricând s-ar fi putut prăvăli peste maşinile aflate în trafic.

Unii şoferi şi-au pierdut răbdarea şi s-au certat cu cei veniţi să deszăpezească.

Turist: "Groaznic, am ajuns aseară, am stat trei ore pe drum, horor, nu mi-am închipuit vreodată asemenea situaţii."

Turist: "Când am urcat era vizibilitate sub 10 metri/nu e nicio variantă, au fost şi parazăpezi, dar nu au făcut faţă."

În staţiune, alte probleme. Locurile de parcare aproape au dispărut complet, iar multe dintre maşinile parcate au fost înghiţite de troiene.

Într-un final, circulaţia a fost redeschisa complet pe ambele sensuri.

La Borşa, judeţul Maramureş, autorităţile lucrează de câteva zile la foc continuu, cu toate utilajele din dotare. Se curăţa drumurile înzăpezite din zonele izolate, unde zeci de familii sunt rupte de civilizaţie.

Şi vântul puternic de la mare altitudine viscoleşte zăpadă care ajunge la loc pe şosele.

În judeţul Vaslui, o femeie de 64 de ani, cu probleme neurologice, a avut nevoie de intervenţia pompierilor pentru a fi transportată spre ambulanta care nu mai putea înainta din cauza vremii.

Meteorologii au prelungit până duminică avertizarea de vreme rea în mai multe judeţe din sud-estul ţării, inclusiv în capitală.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO