Schior, la un pas să fie omorât de avalanșa pe care el a provocat-o, în Sinaia

Ultima actualizare: 27-01-2019 20:12

Imagini care îţi dau fiori au fost surprinse la Sinaia, spre cota 2000.

Un schior care s-a aventurat pe un traseu închis a stârnit o avalanşă care era cât pe ce să-l măture la vale. Scenele au fost filmate de doi membri din echipa Salvamont Sinaia, aflaţi în telecabină.

Turistul a reuşit să scape din acest joc periculos cu moartea, iar salvamontiştii insistă cu avertismenlete. E cod roşu de avalanşă pentru zonele înalte.

Incidentul a fost filmat pe versantul de sub telegondola Carp. În imagini se vede cum schiorul coboară o pantă periculoasă, pe un traseu nemarcat, interzis în această perioadă tocmai din cauza riscului mare de avalanşă.

În câteva secunde, o uriaşă falie de zăpadă o ia la vale, iar omul pare să piardă controlul. Trece razant pe lângă moarte, când tonele de zăpadă îngheţată se desprind şi alunecă tot mai repede spre el. Câţiva salvamontişti aflaţi în telegondola care urcă la cota 2000 sunt uluiţi de cele văzute.

În cele din urmă, schiorul reuşeşte să ajungă lângă nişte brazi, care mai atenuează din forţa avalanşei. A fost găsit în viaţă, derutat, însă bucuros că a scăpat. A fost în ziua lui norocoasă, spun salvamontiştii. Esenţial a fost şi faptul că este un schior experimentat.

Maria Floricica, administratorul domeniului schiabil Sinaia: "A avut noroc, nu a pornit foarte multă zăpadă, a fost într-o poziţie bună. S-a poziţionat bine pe picioare, a pierdut schiurile, asta e!"

Avalanşa s-a pornit pe porţiunile unde se ştia că stratul gros de zăpadă instabilă o poate lua oricând la vale. Tânărul s-a aventurat în afara pistelor, pe un versant abrupt. În ciuda acestor imagini şi a pericolelor, unii pasionaţii ai schiului susţin că şi-ar asuma şi ei riscul.

Salvamontiştii spun că nu îi pot opri pe cei care îşi riscă, inutil, viaţa.

Salvamontiştii din Sinaia au postat şi pe pagina lor de Facebook incidentul şi atrag atenţia din nou asupra pericolului uriaş la care se expun schiorii care ies de pe traseele sigure. Ei s-au aflat din nou, duminică, pe pârtii pentru a-i sfătui pe oameni să respecte zonele pe care se poate schia.

În ultimii ani, în România, avalanşele au luat zeci de vieţi. Chiar şi cei foarte experimentaţi se numără printre victime.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO