De aproape 4 ori mai mare decat salariul mediu. Cati bani ia cel mai bine platit somer din Romania
Un fost director adjunct de la o societate comerciala din Botosani primeste cea mai mare indemnizatie de somaj din Romania, adica 5.755 de lei, la nivel national fiind inregistrati sase someri cu o indemnizatie mai mare de 3.000 de lei.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a precizat, la solicitarea Mediafax, ca in Romania se platesc in prezent sase indemnizatii de somaj de peste 3.000 de lei, cea mai mare, de aproape 6.000 de lei, revenind unui somer din judetul Botosani, fost director adjunct intr-o societate comerciala.
Pe locul doi in topul somerilor bine indemnizati, este un fost director economic din Satu Mare, care primeste lunar 4.023 de lei, fiind urmat de un alt fost director economic, din Bucuresti, care are o indemnizatie de somaj de 3.630 de lei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Locul al patrulea din clasament este ocupat de un fost sef serviciu din judetul Ilfov, care primeste ca somer 3.082 de lei, iar pe locul al cincilea, cu o indemnizatie de 3.077 de lei, este un expert in forta de munca si somaj din Hunedoara.
Pe ultima pozitie in clasamentul somerilor bine platiti este un fost director de proiect din Prahova, care primeste 3.074 de lei. ANOFM precizeaza ca, potrivit articolului 39, alineatul 1 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza: sase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, noua luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, si 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizatiei de somaj se calculeaza in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, tinandu-se cont de 75 la suta din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, sunt: trei la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, cinci la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, sapte la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani si 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare se are in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.