De acum, va puteti plimba pe raul Dambovita cu barca sau canotca, gratuit


Ultimul update: Luni 31 Iulie 2017 07:21
Data publicarii: Vineri 28 Iulie 2017 19:21
Categorie: Stiri Sociale

Dupa ani de zile de planuri marete lansate cu surle si trambite de autoritati, dar care au esuat lamentabil, fostul campion olimpic Ivan Patzaichin incearca sa dea o sansa raului Dambovita ca spatiu de agrement.

De vineri seara, puteti merge la debarcaderul din zona Bibliotecii Nationale sa faceti gratuit o plimbare cu barca sau - daca va incumetati- chiar cu placa.

O idee indrazneata, dar care are nevoie de sprijin de la primarii, altfel, ramanem cu gustul amar al unor propuneri oficiale ilare, cum a fost sa punem ventilatoare pe malul raului ca sa racoreasca orasul.

Doar semnalul unei ambulante care isi face loc prin Piata Unirii tradeaza faptul ca ne plimbam cu barca in inima Capitalei.

Incepand de vineri seara, oricine vine la pontonul de vizavi de Tribunalul Bucuresti poate face o plimbare in canotca alaturi de voluntarii lui Ivan Patzaichin.

Teodor Frolu, vicepresedinte Rowmania: "Vom inaugura debarcaderul verde si insula plutitoare si livada de meri plutitoare. Plimbarile vor fi gratuite, bineinteles."

Ivan Patzaichin: "Dambovita este un imens plaman, o resursa de aer oxigenat. Noi am creat acest amplasament ca oamenii sa bea o cafea in fata bibliotecii in aer liber, iar cei dornici sa faca miscare."

Vor fi curse pe Dambovita, dar mai e mult pana sa spunem ca raul e pregatit sa atraga turisti, precum Sena, Tamisa ori Charles River, care taie oasul Boston, metropola unde au copilarit Daniel si Dennis.

Turist:  "Nu prea ai posibilitatea de face diverse activitati. Nu vad un mod accesibil de a ajunge la apa. Eu fac caiac, dar aici n-as avea cum, pentru ca apa e plina de ierburi. Aici e potential, dar trebuie curatat un pic."

Cea mai spectaculoasa propunere a Primariei vorbea, acum 5 ani, de ventilatoare instalate pe chei, care sa duca spre oras aer racoritor. O alta, despre anularea unei benzi auto, pentru a face spatiu de promenada.

"Malurile raului Dambovita sa fie pavate cu plante agatatoare si flori." Am citat dintr-un proiect al Primariei Capitalei, din 2011. Sa zicem ca plante au crescut, avem si jardiniere, doar ca sunt folosite pe post de scrumiere.

O alta idee abandonata a fost ridicarea unui pod, care sa uneasca Parcul Izvor de Cismigiu. A esuat, la fel ca planul asa-numitei "riviere", adica debarcadere instalate pe toata lungimea cheiului. Institutiile nu s-au pus de acord.

Pentru zona din spate da aprobari PMB. Aici, Primaria Sectorului 3. De la bordura la albia raului, Administratia Lacuri si Parcuri. Pe luciul apei, ApaNova. In alta parte, Biblioteca Nationala, apoi Ministerul Culturii si pe malul celalalt Primaria Sectorului 4.

Am intrebat si Primaria Capitalei ce planuri are in prezent pentru amenajarea turistica a Dambovitei, dar nu am primit inca un raspuns.

VIDEO PROTVPLUS.RO