De 1 Martie, pensionarii militari protesteaza. VEZI traseul din Bucuresti
UPDATE: Cadrele militare in rezerva au ajuns in fata sediului Guvernului, unde vor protesta pana in jurul orei 16. Fostii angajati ai MApN, MAI, SRI si SIE cer "recastigarea drepturilor obtinute prin aplicarea legilor".
Potrivit jandarmilor, la protestul din Capitala organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate participa aproximativ 2.000 de persoane. In jurul orei 11.00, acestia au plecat in mars de la Academia Militara spre sediul Guvernului, nemultumiti de recalcularea pensiilor lor si de modificarile aduse Codului Muncii.
Ei au parcurs urmatorul traseu: Bulevardul Eroilor - strada Stirbei Voda - Calea Victoriei - strada Rosetti - Bulevardul Magheru - Piata Victoriei. Marsul este urmat de un miting in Piata Victoriei, intre orele 13.30 si 16.00.
Alegeri 2024
11:08
Călin Georgescu, de la campanie pe TikTok la numărul 1 la prezidențiale. Declarațiile care l-au calificat prorus
10:59
Cum explică specialiștii victoria surprinzătoare a lui Călin Georgescu în primul tur: Exista o dorinţă de vot revanşard
10:44
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi
10:38
CTP, despre rezultatele la prezidențiale: Georgescu, un personaj creat de Inteligența Artificială. Românii vor afla cine este
Circulatia in Capitala va fi restrictionata in timpul marsului pensionarilor militari, pe traseul pe care vor merge acestia, respectiv Bulevardul Eroilor, strada Stirbei Voda, Calea Victoriei, strada Rosetti, Bulevardul Magheru, Bulevardul Lascar Catargiu, Piata Victoriei, pe soseaua Kiseleff, intre Arcul de Triumf si Piata Victoriei, dar si pe strazile ce se intersecteaza cu traseul de deplasare al manifestantilor. Si in Piata Victoriei va fi restrictionat traficul, in timpul mitingului pensionarilor militari.
Conform Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), la aceste actiuni sunt asteptati sa participe militarii in rezerva si in retragere, dar si "pensionarii civili, profesorii, pilotii sau functionarii publici".
"Dumneavoastra faceti ce vreti, dar noi iesim pe 1 Martie in mars impotriva Guvernului, pe care il vom picheta intre orele 14.00 – 17.00. Ii vom soma pe reprezentantii Puterii sa proroge (sa prelungeasca durata de functionare) legile noastre ocupationale 164/2001 si 179/2004, pana la sfarsitul anului, fara de care, orice indreptare ne-au facut in februarie, la somatia noastra in privinta cuantumului pensiilor, nu rezista", sustin organizatorii acestor actiuni de protest.
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate mai cere premierului Emil Boc si prorogarea 19/2000, deoarece aceasta masura va lasa pensiile si salariile PFA neatinse de CAS.
Fostii militari mai vor abrogarea urmatoarelor legi:
- Legea 329/2009 -► Legea cumulului pensiei cu salariul
- Legea 119/2010 -► de desfiintare retroactiva a legilor ocupationale
- Legea 263/2010 -► a sistemului unitar de pensii
- Legea 1/2011 -► Legea educatiei
Guvernul a aprobat la sfarsitul lunii ianuarie OUG 1/2011, care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare. Aceasta stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an.
DE asemenea, ordonanta prevede ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.
Decizia de a emite ordonanta a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionala hotararea privind recalcularea tuturor pensiilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala.
In urma cu aproximativ doua saptamani, peste 600 de pensionari militari au depus la Curtea de Apel Bucuresti o actiune de suspendare a OUG 1/2011 privind pensiile din sistemul de aparare. Termenul fixat de instanta este 23 martie.