A fost aprobata recalcularea pensiilor militare. Vezi cat dureaza procesul

28-01-2011 17:56


Guvernul a aprobat, in sedinta speciala organizata vineri seara, Ordonanta de Urgenta care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare.

Ordonanta stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, sa fie prelungit pana la sfarsitul acestui an si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Conform proiectului de ordonanta obtinut de Mediafax, pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna februarie 2011, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

Pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si/sau a salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mari decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata cuantumurile rezultate in urma recalcularii, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

In cazul acestor pensii va fi efectuat un proces de regularizare pana la 31 martie 2012, prin stabilirea sumelor de plata sau de recuperat, in functie de cuantumurile rezultate dupa luarea in considerare a tuturor documentelor care atesta veniturile realizate pe intreaga durata a stagiului de cotizare.

In cazul pensiilor pentru care, pana la 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade va fi utilizat cuantumul soldei de grad si de functie minima corespunzatoare gradului militar detinut.

Sumele de plata se vor achita incepand cu 2012 si anii urmatori, iar sumele de recuperat vor fi retinute din drepturile de pensie.

Premierul Emil Boc a sustinut in continuare ca pensiile militare sub 3.000 lei, pentru vechime completa, nu scad.

Vizati de aceasta ordonanta sunt angajatii din Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.

Ministerul Apararii are cei mai multi pensionari: aproape 80.000. Urmeaza Ministerul de Interne cu peste 60.000, iar din Serviciile Secrete provin peste 9000 de persoane.

Pana in prezent au fost recalculate aproape 30.000 de pensii, dintr-un total de aproximativ 170.000. Toti cei care se simt nedreptatiti pot face contestatie in termen de 30 de zile.

 

Tags: pensii,

VIDEO PROTVPLUS.RO