Daea mai relansează o dată Casa Unirea, deși prima oară a fost un eșec: ”Nu zăbovesc niciun moment”
Ministerul Agriculturii își încearcă iar norocul cu proiectul ”Casa de Comerț Unirea” - instituție care ar trebui să ne faciliteze accesul la legume, fructe și alte produse românești.
Proiectul a primit 100 de milioane de euro de la guvern, după ce magazinele deschise în urmă cu trei ani s-au închis imediat din lipsă de clienți. Acum, Casa Unirea va fi un intermediar între producători și marile magazine. Au fost deja făcute primele livrari.
12 tone de legume au plecat zilele trecute de la câțiva fermieri din sudul țării către un lanț de hypermarketuri, prin intermediul Casei de Comerț Unirea. Alte 100 de tone de dovleac plăcintar au ajuns la o fabrică de dulcețuri.
Sunt primele livrări pe care le face instituția care s-a redeschis acum cu o nouă abordare. Să ajute fermierii care nu sunt acum în cooperative și care au acces mai greu în magazine.
Plin de optimism. Așa pornește ministrul Petre Daea, pentru a doua oară, proiectul Casei de Comerț Unirea, cu toate că prima încercare a fost un eșec și a costat statul zeci de milioane de lei, fără rezultate. Oficialii vin cu o altă strategie după ce magazinele cu produse românești, inaugurate în 2019, nu au atras mai deloc cumpărători.
Larisa Antal: ”Acesta este unul din cele două magazine deschise acum trei ani de Ministerul Agriculturii, prin intermediul Casei Unirea. Niciunul nu a avut însă viață lungă. În locul acestuia, de pildă, a fost deschis acum un supermarket. Și asta pentru că, deși proiectul a fost gândit în așa fel încât fermierii din toată țara să își poată vinde împreună marfa aici, produsele erau comercializate la preţuri mai mari decât cele din magazine sau pieţe, deloc avantajoase pentru cumpărători”.
Casa de Comerț Unirea are acum trei angajați
Petre Daea, ministrul Agriculturii: ”Să știți că nu zăbovesc niciun moment și duc la capăt obiectivul!”.
Oficialii au renunțat, cel puțin momentan, la aceste magazine, iar acum Casa Unirea funcționează mai mult ca un intermediar. Ține legătura cu marile magazine și încearcă să obțină de la fermieri cantitățile de produse de care acestea au nevoie. Ideea este bună, spun fermierii, însă este foarte important cum se fac colaborările.
Ion Cioroianu, prim-vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România: ”În fruntea Casei de Comerț Unirea să fie un privat, un manager care are veleități în domeniu. În acest moment se știe foarte bine că nu e o problemă a produce, e o problemă a vinde”.
Momentan, Casa de Comerț Unirea are trei angajați, spune conducerea instituției. Cel puțin în teorie, ei trebuie să se ocupe de contracte, dar și de sortarea, ambalarea și livrarea mărfii către magazine.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, Petre Daea, produse, romanesti, casa unirea,
Dată publicare:
17-10-2022 19:48