Daca elevul lipseste, parintii platesc sau muncesc in folosul comunitatii
Autoritatile romane incearca sa faca educatie pe doua planuri. Daca cei mici nu mai dau pe la scoala, din acest an sunt pedepsiti si parintii. In sensul ca vor fi obligati sa munceasca in folosul comunitatii atunci cand nu isi supravegheaza odraslele.
Astfel, noi castigam pe de-o parte mai multe flori plantate si trotuare spalate, insa pe de alta o sa creasca si numarul analfabetilor. Masura este prevazuta clar in noua Lege a Educatiei. Parintii vor incheia cu scolile un contract educational in care vor fi trecute toate drepturile si obligatiile partilor.
Iar obligatia de baza a adultilor este "sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu". Astfel, tutorele legal risca amenzi de pana la 1000 de lei sau munca in folosul comunitatii. Iar aceste sanctiuni sunt valabile atat pentru parintii saraci care isi trimit copiii la munca sau la cersit cat si pentru parintii care au posibilitati materiale, dar care isi scapa odraslele din mana.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Nu o data s-a inaimplat ca un minor neglijat de parinti sa ajunga dependent de etnobotanice si intr-un final sa piarda scoala. Spre exemplu, Gabriela Beleuta risca si ea sa curete strazile sau sa varuiasca pomii din judetul Vaslui pentru ca Florin al ei nu s-a mai dus la ore dupa ce a terminat a scoala generala. Baiatului i-a fost draga scoala, dar in lipsa banilor s-a apucat de munca. Cum sase frati traiesc din 500 de lei pe luna, bietul adolescent munceste la camp cu ziua.
Pentru asta e nevoie si de implicarea autoritatilor. In unele localitati, de exemplu, primariile au infiintat centre de zi, unde elevii raman in grija unor specialisti pana seara la ora sase, timp in care primesc si o masa calda. Sunt vizate cazurile delicate.
Anual, peste 65.000 de elevi romani abandoneaza scoala.
Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, 40% dintre adolescentii nostri sunt semianalfabeti. Ramane asadar de vazut in ce masura munca de jos a parintilor ii va aduce elevi la pregatire pentru muncile de sus.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, invatamant, parinti, sanctiuni, absenta, munca in folosul comunitatii,
Dată publicare:
14-03-2011 18:22