Cursuri de îngrijire tactică de urgență. Metode de intervenție rapidă, care pot fi aplicate inclusiv în excursii
În vremuri în care incidentele armate se mută tot mai des în orașe, cunoștințele privind măsurile de prim ajutor devin tot mai necesare, inclusiv pentru oamenii obișnuiți.
Mai ales că uneori ele pot face diferența între viață și moarte.
Iar un veteran al teatrelor de operații le-a împărtășit curioșilor tehnici de îngrijire tactică de urgență a victimelor, învățate în zeci de ani de experiență militară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Toate sunt metode care pot fi aplicate inclusiv în excursii, în cazul în care turiștii se confruntă cu situații de criză.
Îngrijirea tactică de urgență a victimelor nu este caracteristică doar cazurilor de atacuri teroriste. În viața de zi cu zi, pot apărea momente în care viața unui om, aflat pe stradă, este pusă în pericol de un agresor care are fie o armă de foc, fie un cuțit. Iar rănile provocate cer o intervenție rapidă până la sosirea echipajelor de prim ajutor.
Prioritare sunt oprirea hemoragiilor, asigurarea condițiilor de respirație optimă și protecția termică.
"Primul lucru va fi încercarea eliminării amenințării respective sau transmiterea către victimă să încerce să se deplaseze către o locație sigură unde nu se mai află sub directa amenințare."
Dr. Andreea Bobocea: "Putem da exemplul unei călătorii în afara țării. Astfel, dacă suntem puși într-o situațiue în care ne gândim că este un atentat să putem acorda priml ajutor atât persoanelor care au fost implicate, dar și să ne acordăm singuri primul ajutor. La acest curs învățăm și să ne acordăm singuri primul ajutor."
Specialiștii spun că cea mai importantă reacție a unui om obișnuit care se trezește în mijlocul unei situații de criză este protecția personală, dar și a celor din jur.
Iar un set minim de cunoștințe în ceea ce privește primul ajutor se poate dovedi a fi salvator. Iar mai nou, tot mai mulți oameni obișnuiți au început să poarte printre lucrurile personale un tourniquet - sau garoul cum este el cunoscut - un mijloc prin care se poate face de cele mai multe ori diferența între viață și moarte.
Instructor la cursurile de îngrijire tactică de urgență este un veteran al teatrelor de operații, care a intervenit în nenumărate situații, sub ploaie de gloanțe sau bombardamente.
Iar pentru un cadru cât mai fidel unei situații la limită, cursanții au avut parte și de reconstituirea fonică a unei scene de război, în poligonul de la Otopeni.
La final, toți cursanții au primit diplome de absolvire.