Curand vom putea cumpara cartele telefonice prepay doar cu buletinul


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 08:57
Data publicarii: Marti 01 Martie 2011 18:17
Categorie: Stiri Sociale

Actuali sau viitori posesori de cartele preplatite, vi se pregateste ceva. O initiativa legislativa depusa in Parlament cu sprijinul Autoritatii pentru Comunicatii va va obliga sa declarati datele personale daca mai vreti sa dati sau sa primiti apeluri.

Autoritatile cer asta din cauza apelurilor false la 112 si a fraudelor tot mai numeroase.

Dupa intrarea in vigoare a acestui proiect, posesorii de cartele PrePay vor avea sase luni la dispozitie sa-si contacteze operatorul de telefonie mobila si sa isi dea datele. Daca nu fac acest lucru, companiile le vor suspenda automat numarul.

Pentru utilizatorii noi, prezentarea unui bulentin la cumparare va deveni obligatorie.

Mai multe tari din Uniunea Europeana aplica deja aceste reguli.

In prezent, 60 % dintre cartelele de pe piata de la noi sunt preplatite.

Numele, prenumele si codul numeric personal, acestea vor fi datele pe care veti fi obligati sa le puneti la dispozitia operatorilor de telefonie mobila chiar daca aveti de ani cartela PrePay.

Este mare nevoie de aceasta modificare, spun autoritatile. Si nu doar pentru ca, in prezent, 90% dintre apelurile la numarul de urgenta 112 sunt false si sunt date de pe astfel de cartele. Mai sunt si loteriile fictive, cu numerosi pagubiti.

Exista insa si nemultumiti. "Cu luarea acestor date vor vrea sa te localizeze, sa stie unde esti", spun ei.

Nici operatorii nu au primit prea bine vestea. "In actuala sa forma, proiectul de lege nu numai ca nu rezolva problema apelurilor abuzive la serviciul 112, dar va avea si un impact negativ major asupra celor care folosesc in mod legitim acest tip de servicii preplatite", spun acestia.

Initiativa noastra este regula veche in Uniunea Europeana. In 15 tari este interzisa vanzarea unei cartele PrePay fara prezentarea unui act de identitate.

 

 

Cum este mai bine: un telefon cumparat cu abonament sau unul
Marile companii de telefonie dau drumul la angajari. Ce meserii se cauta
Cum poti renunta la contractul de telefonie, internet sau cablu fara taxe
VIDEO PROTVPLUS.RO