Greseala pe care o comit romanii atunci cand primesc cadou vinuri vechi. O sticla poate ajunge si la 1.000 de euro

×
Codul embed a fost copiat

Unele dintre cele mai valoaroase crame din Romania adapostesc vinuri vechi, in valoare de cateva sute de mii de euro. Statiunile de cercetare viticola din Romania sunt printre putinele locuri care mai au sticle de vin autohton, incepand cu anul 1920.

Sunt tinute in conditii special si sunt de vanzare pentru cunoscatorii care stiu sa le pretuiasca si nu se mira cand afla pretul. In aceste sticle curge un lichid mai pretios decat aurul: vinul vechi. Statiunea de Cercetare de la Murfatlar adaposteste in pivnita o colectie estimata la jumatate de milion de euro.

Ordonate pe ani si soiuri, sticlele sunt sigilate si pastrate in conditii speciale. Temperatura nu depaseste 12 grade Celsius, lumina este extrem de putina, iar umiditatea si ventilatia sunt controlate si verificate zilnic. Orice greseala inseamna alterarea iremediabila a licorilor.

Petre Bolos, director Statiunea de Cercetari Viniviticole Murfatlar: "Nu toate vinurile pot fi imbuteliate si pastrate un timp indelungat pentru ca vinul creste, ajunge la apogeu, dupa care cade si moare. Numai vinurile obtinute din recolte foarte foarte bune se preteaza."

Pretul vinurilor de colectie difera in functie de vechime. De pilda, daca vreti sa faceti cadou un rafinat Muscat Ottonel din 1950 trebuie sa platiti pentru o sticla putin peste 600 de lei.

Citește și
salata boeuf facuta de Andrei Voica
Salata boeuf, reinterpretata de castigatorul Masterchef. Care este varianta corecta de a o consuma

Cei care doresc sa le ofere de sarbatori celor dragi o sticla de vin deosebita, de exemplu, cum este una din 1964 trebuie sa stie ca asemenea bijuterii se tin in conditii speciale de crama.

Si asta pentru ca daca nu il tineti intr-o vitrina speciala cu temperatura si umiditate controlata, vinul vechi isi pierde calitatile sau chiar se poate strica. Unii pastreaza insa sticlele multa vreme dupa ce le-au primit, in vitrine sau dulapuri, in speranta unui eveniment viitor, nestiind insa ca pretioasa licoare trebuie consumata cat mai repede din momentul in care a fost scoasa din crama.

Si in pivnitele Statiunii de Cercetare Viniviticola din Minis, in judetul Arad, stau randuite unele peste altele, prafuite si neatinse, mii de sticle care au capatat valoarea nepretuita a timpului. Cea mai veche poarta insemnele anului 1926.

Ioan Nacov, administrator SCDVV Minis: "Au fost pastrate exact ca si in anul in care au fost imbuteliate, se vede praful paianjenii, tocmai aceasta le da o anumita valoare."

Ar fi bine insa ca cel care primeste cadoul sa fie un cunoscator: va pretui stratul de praf care imbraca sticla si va intelege ca un astfel de vin se savureaza intr-un anumit fel.

Ioan Nacov, administrator SCDVV Minis:"Aceste vinuri de colectie au o valoare istorica si sentimentala adica aduce ceva din soarele anului respective. In general de sarbatori cererea este mai mare dar se comercializeaza pe tot parcursol anului."

Cererile incep de la vinuri din 1945 adica de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial pana la productii din anii '80. O sticla de vin vechi romanesc, de peste 50-60 de ani, ajunge la cateva sute de euro si poate depasi, exceptional, 1000 de euro.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Statiunea din Romania in care vin turisti din toata Europa, indiferent de sezon.
Statiunea din Romania in care vin turisti din toata Europa, indiferent de sezon. "Loc mai bun ca asta nu exista in tara"

Renumita in intreaga lume pentru apa termala care provine din lacul sarat Ursu, statiunea Sovata din judetul Mures prinde viata inaintea sarbatorilor.

Salata boeuf, reinterpretata de castigatorul Masterchef. Care este varianta corecta de a o consuma
Salata boeuf, reinterpretata de castigatorul Masterchef. Care este varianta corecta de a o consuma

A castigat Masterchef Romania dupa ce a impresionat in finala prin rafinamentul bucatelor sale. Rata caramelizata cu risotto de morcovi, aromatizat cu vanilie ori jeleul din capsuni sunt primele care ne vin in minte.

Sfaturile designerilor si chefilor pentru masa de Sarbatori. Care sunt tendintele in materie de meniuri de Craciun
Sfaturile designerilor si chefilor pentru masa de Sarbatori. Care sunt tendintele in materie de meniuri de Craciun

Masa de Craciun nu inseamna doar ce punem in farfurie, asa ca designerii vin cu sfaturi pentru a alege cu grija tacamurile potrivite, vesela si ornamentele.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.