Cum se platesc amenzile in Romania? De cel putin doua ori, ar spune unii
Este vorba despre zeci de mii de romani, care chiar daca si-au achitat sanctiunile primite de la politie s-au trezit iar datori, dupa ani de zile. Cu alte cuvinte, cine n-a pastrat chitanta s-a intors la ghiseu cu banii pregatiti.
In Romania, totul incepe si termina cu: "Faceti dumneavoastra o cerere". Iata exemplul domnului Comanici. A fost amendat in 5 iunie 2008, pentru ca a oprit pe banda de urgenta de pe autostrada ca sa vorbeasca la telefon. A platit 100 de lei in 48 de ore. Dupa un an si jumatate, s-a trezit cu somatie. Noroc ca a pastrat chitanta.
Si totusi de ce se intampla toate aceste incurcaturi?
Alegeri 2024
21:15
De unde au apărut voturile pentru Călin Georgescu. Analiza Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare
20:29
Câți bani au primit influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu. Unii regretă și se delimitează acum de el
19:45
Ce spun românii care manifestează împotriva lui Călin Georgescu. „Am trecut printr-un regim comunist. Să nu treacă și el”
19:36
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Dacă s-a încălcat procedura, Curtea Constituțională va anula acest tur de scrutin
Pentru ca cel care amendeaza, cel care incaseaza banii si cel care ii primeste nu se verifica unii pe ceilalti. Invechit e si sistemul. Din '68, toata lumea este obligata sa isi achite sanctiunile la CEC.
Doar ca... "aceasta dispozitie legala nu mai este contemporana cu vremurile pe care le traim, CEC-ul a devenit o banca, lucreaza pe baza de comision, din punctul meu de vedere, ca organ fiscal eu nu pot face un protocol cu CEC-ul prin care el sa-mi transmita situatia tuturor proceselor verbale de contraventie achitate", spun reprezentantii Directiei de Taxe si Impozite.
CEC BanK a refuzat sa comenteze aceasta situatie!
Desi toata lumea arata cu degetul inspre functionarii directiilor de taxe si impozite, acestia se apara si spun ca e peste puterea lor sa schimbe lucrurile. Este nevoie atat de modificari legislative, dar mai ales de o baza de date comuna cu politia si sucursalele CEC, in care sa se regaseasca toate persoanele care au fost amendate oriunde pe teritoriul Romaniei.
Situatia este cu atat mai grava pentru cei care, spre exemplu, vor sa isi vanda casa sau masina, situatie in care au nevoie de o adeverinta potrivit careia si-au achitat toate obligatiile catre stat.
Cea mai simpla metoda de preventie este sa trimiteti politistului care v-a sanctionat o copie dupa chitanta sau sa il instiintati daca ati contestat procesul verbal.
Asadar, pastrati chitantele cu sfintenie, pana cand vor invata si institutiile din Romania sa comunice intre ele. Nu stim insa in ce an.