Persoanele cu handicap aflate în grija statului vor fi mutate din centre în locuințe obișnuite. Serviciile decontate de stat
Persoanele cu handicap aflate în grija statului vor fi mutate în următorii ani din vechile centre în locuinţe obişnuite. Este un obiectiv pe care România și l-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Astfel, conform unei legi noi, celor aflaţi în această situaţie statul le va deconta: chiria, trecerea din centru în comunitate, dar şi recuperarea.
În centrul din Hârlău, judeţul Iaşi, sunt peste 200 de persoane cu handicap mintal şi asociat. Conform noii legi, până la finalul anului, jumătate dintre aceşti oameni vor fi mutaţi în 12 imobile cumpărate cu 12 milioane de lei de la Guvern. În funcție de evaluările făcute de o comisie de specialitate, ceilalţi vor fi integrați în comunitate, mutați în alte centre sau, unde este cazul, în familie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ticu Ioan, director adjunct DGASPC Iași: „În județul Iași vor fi integrate 230 de persoane cu dizabilități în comunitate. Finanțarea scrie în lege că va veni, dar să o vedem venită.”
România și-a asumat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, să scoată din centre aproape 7.000 de adulți cu dizabilități până la sfârșitul lui 2030.
Mihai Tomescu, secretar de stat, președintele ANPDCA: „400 de centre sociale vor fi regândite, relicențiate. Serviciile sociale chiar și acele nefinanțate, vor fi cuprinse pe bugetul de stat."
În total, în ţara noastră sunt peste 840.000 de persoane cu handicap dintre care în jur de 17.000 se află în 450 de centre.
Daniela Tontsch, președinte Consiliul Național al Dizabilității din România: „Noi suntem îngrijorați pentru că primim sesizări de la persoane instituționalizate disperate că familiile lor au fost somate să le ia acasă. Nu se pricep, nu au posibilități, sunt familii dezorganizate.”
Bogdan Pitaru, Asociația Persoanelor cu Handicap din România: „Se pot deconta chiriile privind locuințele sociale, dacă nu pot beneficia de locuință de la consiliul local."
Noua lege aduce şi alte completări: persoanele neinstituționalizate cu handicap grav și accentuat vor beneficia de 6 până la 12 vouchere pentru recuperare medicală și terapie, precum și de vouchere pentru transportul în comun de până la 1500 lei pe an.
Ministerele Sănătății, Muncii și Solidarității Sociale, dar și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități sunt obligate să emită, până în iulie, normele de acordare a noilor beneficii.