Cum să ne protejăm de ger. Sfaturi de la medici: "Sunt temperaturi de infarct”
Gerul crunt şi viscolul stăpânesc România şi în zilele următoare.
Marți, la staţia meteo din localitatea Bisoca, judeţul Buzău, s-au resimţit -38 de grade Celsius, din cauza rafalelor, care au bătut cu 100 de kilometri pe oră. Iar pentru următoarele 2 nopţi meteorologii anunţă temperaturi de -22 de grade Celsius. Tocmai de aceea specialiştii ne dau sfaturi cum să ne protejăm de ger.
În partea de nord a judeţului Buzău, viscolul a lovit năprasnic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ionel Cașaru, şef staţie meteo Bisoca: "Se înregistrează o temperatură a aerului de -13 grade Celsius, dar din cauza vântului foarte puternic, care atinge la rafală 20 m/s, temperatura resimţită este de - 38 de grade Celsius."
În lupta cu gerul, fiecare se pregăteşte cum ştie mai bine.
"Am multe pulovere, în straturi, straturi groase şi fâș, pentru plămâni. Am mai multe, 4-5."
Medicii ne recomandă să fim atenţi cum ne acoperim fața - zona extrem de sensibilă. Mai ales că ochii, nasul, buzele şi urechile sunt cele mai expuse la vânt şi frig.
Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgenţă Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: "Sunt temperaturi de infarct, categoriile de risc sunt vârstele extreme, dar vorbesc şi de cei cu patologie neurologică şi cardiovascluară."
Ca să nu tremure carnea pe noi, iar frigul să intre în oase, cel mai bine este să ne îmbrăcăm în 3 straturi.
Sfaturi preţioase ne dau şi dermatologii, care spun că acum este obligatoriu să ne hidratăm corpul cu creme.
Laura Solovăstru, medic specialist dermatolog: "Pielea devine uscată, descuamată, pierde sebuum, începe să se înroşească şi să apară crăpături, se recomandă cremele emoliente şi cele de hidratatre ca bază de machiaj."
Ca să se înveţe cu frigul, unii oameni merg la criosaună. Raluca a făcut câteva şedinţe la -120 de grade Celsius, cu aburi de azot.
Medicii ne sfătuiesc ca în această perioadă să bem cât mai multe băuturi calde şi să mâncăm alimente bogate în proteine, fructe şi legume.