Cum puteti testa ciupercile bune de cele otravitoare. Specialistii recomanda cumpararea lor doar din anumite piete
Oricat de buna ar fi ciulamaua de ciuperci, fiti atenti la materia prima. Din cauza ploilor s-au inmultit ciupercile otravitoare, iar unele specii sunt greu de recunoscut chiar si de specialisti.
Ele cresc si se amesteca printre cele comestibile. Mai multi copii au ajuns la spital in ultimele zile, dupa ce s-au intoxicat cu ciuperci.
Ploaia inmulteste ciupercile, iar printre cele comestibile pot fi si unele otravitoare. Cateva exemplare au fost gasite, impreuna cu un bucatar priceput, intr-o padure din apropierea Bucurestiului.
Cine vrea sa fie sigur, le poate testa cu lingura de argint, care se fierbe impreuna cu ciupercile. Daca se innegreste, inseamna ca sunt otravitoare.
Oricat am fi de priceputi, specialistii recomanda sa nu mergem in padure la cules. Exista unele specii otravitoare care se aseamana atat de tare cu cele comestibile incat pot fi confundate cu usurinta chiar si de catre experti.
Agaricus silvicola, adica ciuperca de padure, este confundata deseori cu ciupercile otravitoare din specia Amanitae. Hribul pucios, comestibil, se poate confunda cu Tylopilus felleus.
Buretele de lamaie cu buretele viperei, iar ghebele tomnatice cu gheba pucioasa.
In cazul in care ati consumat ciuperci si vi se face rau, chemati imediat salvarea.
Ciupercile otravitoare pot avea incubatie scurta, in care semnele apar rapid, dupa numai 15 minute, sau incubatie lunga, in care starea de rau poate veni si dupa 24 de ore.
Cel mai sigur este sa cumparati ciupercile numai din locuri autorizate.
In Sfantul Gheorghe se gaseste una dintre putinele piete din tara unde exista un specialist care verifica fiecare taraba in parte, sa vada daca se vand ciuperci comestibile.
Asadar, nu adunati singuri ciuperci din padure si nu cumparati de la marginea drumului, pentru ca va puneti sanatatea in pericol.