Cum poti porni o afacere in agricultura cu doar 10% din suma. Romanii au acces mai usor la credite
Statul le intinde o mana de ajutor celor care vor sa investeasca in agricultura.
Toti cei interesati sa cultive cereale si legume, sau chiar sa creasca animale, pot face un credit ca sa-si ia o parcela de pana intr-o mie de hectare.
Cu o conditie: clientul trebuie sa aiba 10% din valoare. Restul sumei va fi acoperita din imprumut.
Masura vine sa-i incurajeze pe romani sa lucreze pamantul in momentul in care, din 2014, strainii vor avea acces liber la terenurile noastre.
Un fermier are la Peris in arenda o suta de hectare, pe care cultiva grau, porumb si floarea soarelui. Acum vrea sa se extinda.
"As vrea sa am propriul teren. Am o suta in arenda, inca o suta m-ar mai interesa pe mine. Un credit ar fi bun. Am inceput sa ma interesez", spune Gheorghe Matei.
In zona, pentru o suta de hectare ar trebui sa plateasca peste 200 de mii de euro.
Daca ar obtine un credit, ar putea sa isi cumpere si loturile dorite.
Si tinerii care nu au bani sa-si cumpere pamant sunt primii interesati de astfel de credite.
Tot mai multi invata cum se face corect agricultura, pe bancile facultatii.
Fie ca investesc intr-o ferma de animale sau intr-una de cereale, acest program ii poate ajuta sa puna in practica ceea ce au invatat in scoala.
Autoritatile s-au inteles deja cu 5 banci, dar numarul celor interesate este mai mare.
"Aceste conditii sunt acelea de a veni cu un avans de 10%, urmand ca diferenta de 90% sa fie jumatate garantata de catre stat cu fondul de garantare, iar jumatate sa fie constituita garantie cu fondul care se cumpara", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Masura vine intr-un moment in care din 2014 se liberalizeaza piata funciara, iar strainii vor putea cumpara teren agricol fara restrictii.
Deja sunt prezenti la noi in numar mare. Un spaniol, casatorit cu o romanca, are 430 de hectare de teren din judetul Alba.
In momentul de fata investitorii straini detin 700 de mii de hectare in intreaga tara.
Ceea ce inseamna cam 7% din suprafata arabila. Potrivit Ziarului Financiar, cei mai multi provin din Italia, Spania si din tarile arabe.