Cum va selecta statul merele de 15 milioane euro care vor ajunge pe mesele tuturor elevilor romani

Dată publicare: 16-10-2013 19:33
Dată actualizare: 19-10-2013 07:02


Intr-un an cu o recolta atat de buna vrem ca elevii sa manance mere romanesti, gustoase si pline de vitamine.

Acesta este mesajul Ministerului Agriculturii pentru toate primariile din tara care vor primi in cateva zile ofertele de la producatori si importatori.

Apoi vor decide ce mere vor cumpara pentru scoli din banii statului si din fonduri europene.

Anul acesta pomii sunt plini de mere mari, zemoase si cu multe vitamine. Numai bune pentru elevi. O confirma si producatorii din Alba. In aceasta livada din Boz de 75 de hectare au fost cultivate 5 soiuri de mere. 

"A fost o productie buna, 25 de tone la hectar, merele sunt sanatoase, gustoase.", spune Monica Popa, producator mere.

La piata facem un experiment. Luam 3 mere ionatane de diferite gramaje, care se vand cu 2 lei kilogramul si socotim care s-ar califica sa ajunga in scoli

Toate merele acestea sunt productie romaneasca insa la elevi ajung cele care au minimumum 100 de g si costa pana in 37 de bani. Primul are 110 grame ( 110 g/ 22 bani ) se incadreaza cu succes, al doilea are 185 de g ( 185 g/ 37 bani ) si el ar putea intra in program pentru ca nu depaseste pretul de 37 de bani, iar al 3 lea cel mai mare( 255 grame/ 51 bani) si aratos are sanse sa fie mancat de elevi daca oficialii obtin un pret bun la negociere.

Daca in piata merele ionatan, voineasa ori bot de iepure se vand cu 2 lei, producatorii le dau cu 50 de bani mai putin.

De altfel si in anul 2011 cand a fost supraproductie, agricultorii si-au permis o scadere de pret cu 20-30 la suta, iar elevii nostri au mancat mere autohtone. Si acum cei de la agricultura vor ca in scoli sa ajunga merele romanesti, mai sanatoase si mai gustoase.

"Incercam sa promovam produsele nationale, care si din punct de vedere al mediului prezinta avantajul ca nu sunt transportate foarte mari.", spune Achim Irimescu, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii.

Aproape 5 milioane de euro, fonduri comunitare, si alte 8 milioane date de statul roman sunt prevazute in acest an pentru merele care vor ajunge la toti elevii din scolile generale de stat sau private. Adica peste un milion 700 de mii de copii. 


VIDEO PROTVPLUS.RO