Cum au ajuns saracii Romaniei sa primeasca miere din Bulgaria cu substante cancerigene
Dupa ce ca sunt sarace si traiesc de pe o zi pe alta, familiile nevoiase mai sunt si batjocorite de stat. Sarmanii din toata tara s-au inghesuit la faina, zahar, orez si miere - toate platite de Uniunea Europeana.
Insa asa cum se intampla in Romania, pomana a fost doar pe jumatate. Curiosi de calitatea mierii adusa din Bulgaria, am dus acest produs intr-un laborator din Bucuresti.
Analizele au aratat ca de fapt oamenilor li s-a impartit un produs falsificat cu glucoza, care contine substante ce pot dauna sanatatii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
750 de tone miere se regasesc pe langa celelalte alimente de baza, destinate persoanelor defavorizate. Nevoiasii o primesc resemnati, dar recunosc ca are un gust ciudat.
Am dus la analize un borcan din mierea impartita in Brasov. Iar rezultatul suna astfel: - in loc de minimum 70% de zahar invertit, are doar 58%, iar concentratia de HMF, un component care se formeaza cand fructoza se degradeaza, este de aproape 5 ori mai mare decat ar trebui.
Conform acestui buletin, produsul analizat nu prezinta activitate enzimatica, adica, nu a trecut prin gusa albinei. Poate fi numit, in cel mai bun caz, sirop de glucoza. Dar, din pacate, contine si substante periculoase pentru sanatate. Substanta cancerigena depasete de 5 ori limita admisa.
Firma care a castigat licitatia, organizata de APIA, trebuie sa livreze prin acest program 750 de tone de miere, pentru care s-au platit 10 milioane de lei. Reprezentantii institutiei sustin ca au ales aceasta companie pentru ca a oferit pretul cel mai bun: 13 lei pe kilogram si ca nu sunt obligati sa analizeze produsele, pentru ca sunt insotite de certificate de calitate.
De cealalta parte, cei incriminati spun ca au importat mierea din Bulgaria si ca statul nu ii obliga sa faca teste ci doar sa verifice consistenta, mirosul si aspectul.
Daca se dovedeste ca mierea este neconforma, lotul incriminat, de 60 de tone, trebuie retras, iar firma va fi amendata. Pana acum au fost distribuite 400 de tone de miere.