Cum deosebiti mierea naturala de cea falsificata. Autoritatile au confiscat peste 16.000 de tone
Mierea, un aliment-minune, este deseori falsificata de escrocii care se gandesc la profit si nu la sanatatea oamenilor. Mierea contrafacuta ne face mai mult rau decat bine.
Exista mai multe metode prin care putem sa ne dam seama, la prima vedere, daca ce vrem sa cumparam este o miere de calitate.
Apicultorii ne sfatuiesc sa aplicam testul bolului de aer. Daca mierea este 100% naturala, in momentul in care intoarcem borcanul cu capul in jos, in interior se formeaza un bol de aer, asemanator cu un glob.
Un alt exemplu: am cumparat dintr-un magazin oarecare un borcan de miere. De aceasta data nu se mai formeaza acelasi bol de aer si in plus, are o culoare tulbure.
Asta inseamna ca probabil nu este o miere pura, ci are adaosuri. In urma controalelor, autoritatile au gasit pe piata noastra, numai anul acesta, peste 16,500 de tone de miere neconforma.
Iar cea mai mare parte, adica in jur de 15,600 de tone, provine din import, din alte state membre ale Uniunii Europene.
Doua lingurite de miere, pe stomacul gol, inseamna sanatate curata, cu conditia ca si mierea sa fie "curata".
In caz contrar, isi pierde enzimele, vitaminele si mineralele. Din pacate insa, pe piata se gasesc si produse falsificate.
In multe cazuri, chiar daca producatorii stiu ca mierea lor este 100% naturala, intermediarii sunt cei care "au grija" sa modifice componenta.
Exista insa cateva metode prin care si necunoscatorii isi pot da seama daca produsele sunt bune. In afara de testul bulei de aer, apicultorii ne mai dau cateva indicii: o miere cristalizata este naturala 100%. In plus, cand varsati putin din borcan, o miere naturala trebuie sa curga continuu.
Cel mai frecvent mierea se falsifica prin adaos de zahar invertit, glucoza industriala, aspartam, hidrolizat de porumb si coloranti. Astfel de cazuri au fost depistate si in urma analizelor de laborator.
Mierea contrafacuta poate duce la aparitia obezitatii si le poate provoca diabeticilor crize grave. Pe de alta parte, studiile arata ca un kg de miere naturala este echivalent, sub raport caloric, cu 1.680 de kg de carne de vaca, 50 de oua, 5675 l de lapte sau aproximativ 40 de portocale.