Cum au ajuns chiriile din Cluj sa fie la fel de mari ca in Bucuresti. Problema cu care se confrunta mii de studenti an de an
Universitatile de stat din cel mai mare centru universitar din Transilvania si al doilea din tara, Cluj-Napoca, dau startul cazarilor in camine. Miile de locuri de cazare, unele in imobile moderne, vor fi oferite studentilor la preturi accesibile.
Numarul tinerilor inscrisi la cursurile celor sase universitati de stat din oras depaseste cu mult capacitatea de cazare a institutiilor de invatamant superior, astfel ca multi vor fi nevoiti sa isi gaseasca o camera sau un apartament in oras, acesta fiind unul dintre motivele pentru care pretul chiriilor ajunge la un nivel similar si uneori chiar mai ridicat decat in Capitala.
Universitatea Babes-Bolyai, care este, cu cei peste 35.000 de studenti ai sai si cu cele 21 de facultati, cea mai mare din Romania, ofera cele mai multe locuri de cazare, respectiv 5.204. Cu toate acestea, numarul cererilor este dublu - in fiecare an aproape 9.000 de studenti incearca sa se cazeze in caminele UBB.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Camerele sunt dotate cu internet prin cablu sau wifi si au un pret care variaza intre 100 si 170 de lei pe luna pentru o persoana. Pe hol sunt amenajate bai, bucatarii si sali de lectura si, in unele camine, spatii dotate cu masini de spalat. Potrivit reprezentantilor UBB, unele camine au chiar si o sala in care au fost montate mese de ping-pong, de biliard sau aparate de fitness, in care studentii pot face sport sau in care se pot aduna sa socializeze. Universitatea mai are si camere de tip garsoniera, pentru doua persoane, care au bai si bucatarii proprii.
In timpul vacantei de vara, caminele au fost igienizate si au fost facute diverse reparatii, atat in camere, cat si la cladiri in ansamblu sau la spatiile din jurul lor, cum ar fi asfaltarea sau amenajarea trotuarelor. Pentru aceste lucrari, UBB a cheltuit 1,4 milioane de lei.
O alta universitate mare din oras este Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN), care dispune de un numar total de 4.930 de locuri de cazare. La fel, numarul cererilor pentru un loc in camin este mai mult decat dublu - 10.000 de cereri au fost inregistrate. Dotarile ating si aici un standard destul de inalt - camerele au doua pana la patru locuri, au internet, baie inclusa si bucatarii si sali de lectura pe hol. De asemenea, caminele au spalatorii. Taxele de cazare sunt cuprinse intre 100 si 220 lei pentru o persoana, in functie de gradul de confort.
Alte universitati din Cluj, desi mai mici ca numar de studenti, se confrunta cu aceeasi problema a locurilor de cazare. Universitatea de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu' are 2.100 de locuri, iar numarul cererilor este mai mare cu 200. UMF este insa in curs de finalizare a unui nou camin, care are o capacitate de 500 de locuri si care va fi gata la finalul anului. Taxele variaza intre 140 si 280 de lei pentru o persoana.
O alta universitate este cea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), care dispune de 1.196 de locuri de cazare, iar cazarea va costa, cel mai probabil, si anul acesta la fel ca anul trecut, respectiv intre 110 si 225 de lei.
Universitatea de Arta si Design (UAD), cea mai mica din punct de vedere al numarului de studenti, ofera 128 de locuri, la un pret de 120 - 370 de lei pe luna.
Acestor universitati de stat, li se adauga Academia de Muzica "Gheorghe Dima", precum si cateva institutii de invatamant superior private, cu propriile lor spatii de cazare.
Tinerii care nu isi gasesc un loc in camin pot alege sa locuiasca in chirie. Pretul pentru o garsoniera sau apartament cu mai multe camere este cuprins intre 150 si 250 de euro, in functie de zona si de confort, dar exista si studenti care pun "mana de la mana" si inchiriaza vile, la preturi situate in jurul a 500 de euro.