"Adulescentii" sau generatia copiilor care stau cu parintii si dupa 25 de ani. 1 milion de romani nu-si pot gasi independenta
Multi tineri din noua generatie stau cu parintii chiar si dupa ce si-au intemeiat propria familie. Potrivit Institutului National de Statistica, aproape 1 milion de romani de peste 25 de ani sunt in aceasta situatie
Sociologii au si un nume pentru ei: adulescenti, adica adulti care isi prelungesc adolescenta cat mai mult si nu pot sau nu vor sa-si asume responsabilitati.
Reporter: Stati cu parintii?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bogdan Pavel, 34 de ani: Parintii sotiei. E greu sa-ti cumperi o casa.
Cu un copil de 4 ani si bani putini, Bogdan nu se poate muta din apartamentul cu 3 camere situat in Berceni, proprietatea socrului sau, pensionar si vaduv.
"Sunt mai putin accesibile chiriile la 200-300 de euro. Ne-am obisnuit", spune barbatul.
"Daca ar fi sa ma combin pe o viitoare relatie ar fi un pic mai mic spatiul. Cand se pun la punct din punct de vedere financiar, ceea ce mai dureaza, stam aici", a spus socrul, in varsta de 68 de ani.
Dureaza pentru ca ginerele, angajatul unei benzinarii si fata, agent imobiliar, au un credit pentru un teren cumparat in 2008 unde voiau sa-si ridice o casa. Criza le-a taiat aripile.
"Avem prieteni care locuiesc singuri, ii admir pentru ca au intimitatea lor. Dar este greu si pentru ei", spune femeia, Mihaela Pavel.
Aproape 1 milion de romani nu au reusit inca sa se rupa de cuibul parintesc, desi au implinit varsta de 25 de ani si au chiar propriile lor familii. Paradoxal, desi populatia Romaniei scade, numarul tinerilor de peste 25 de ani care locuiesc cu parintii creste. Sunt cu peste 250 de mii mai multi decat in 2002.
Este o tendinta globala, explica sociologii. Generatia celor crescuti in era digitala are tendinta sa-si prelungeasca adolescenta dupa limitele biologice pentru a-si amana responsabilitatile. Acesti tineri sunt numiti "adulescenti".
"O combinatie dintre adolescenta si adult. In Romania, la fenomenul acesta se adauga problemele legate de obtinerea unei locuinte", spune sociologul Mircea Chivu.
O solutie ar fi ca statul sa se inspire din vestul Europei, unde sunt subventionate chiriile. Din pacate, "adulescentii" constituie o povara si pentru economie. Nu fac eforturi sa castige mai mult, in consecinta scade consumul, spun sociologii.