Cum arată vila din Cişmigiu care a fost sediul Gestapo. Clădirea e scoasă la vânzare

vilă Cișmigiu - 1
Artmark Historical Estate

O vilă neoclasică, proiectată de arhitect Dimitrie Herjeu, situată lângă Parcul Cişmigiu, care a fost sediu al Gestapo-ului şi al Ambasadei Germane iar după 1990 a devenit sediul Rofilm, este scoasă la vânzare de la 1,5 milioane de euro.

 

Anul estimativ de construire este 1927. Casa păstrează plăcuţa cu semnătura arhitectului, potrivit Artmark Historical Estate, citată de news.ro.

VEZI GALERIA FOTO LA FINALUL ARTICOLULUI

Înainte de 1944, imobilul cu peste 34 de camere a fost sediu al Gestapo-ului şi al Ambasadei Germane. După 1990, a devenit sediul Rofilm - societate de stat de producţie cinematografică înfiinţată prin reorganizarea Regiei Autonome "Cinerom".

Citește și
Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni
Castelul Cantacuzino din județul Iași, scos la licitație. Suma cu care ar putea fi cumpărat
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Arhitectul Dimitrie Hârjeu (Călugăreni, Neamţ 1869 - 1926) a profesat după 1900, în perioada antebelică, dar şi interbelică, realizând în special reşedinţe în zone din centrul Bucureştiului, atât în stil eclectic cu elemente neoclasice, cât şi în stilul neoromânesc caracteristic perioadei.

Arhitect şef al oraşului Bucureşti (1910-1916), el a fost membru al Comitetului de conducere al Societăţii Arhitecţilor Români şi a făcut parte din comitetul Revistei „Arhitectura”. Alături de arhitecţi precum Ion Mincu, Ion D. Berindei, Jean Monda, Horia Creangă, Dimitrie Hârjeu a contribuit la realizarea unor ansambluri rezidenţiale renumite din Parcelarea Ioanid şi Parcelarea Filipescu.

"Pentru el arhitectura românească nu a fost moda cerută de o lume lipsită de orientare în artă ca şi în rosturile noastre naţionale, căci el nu a făcut operă eftină de imitaţie, un fel de arheologie atât de răspândită în ultimul timp prin goana după un arhaism fără nici un rost şi contrar spiritului vremei; el a fost un mare constructor de lucruri noui, la înălţimea vremei şi în spiritul tradiţiilor noastre pe cari le-a înţeles cu acel instrinct al artei ce l’a avut ca puţini alţii. El a creiat cu simplitate, cu distincţie, lucrări cari rămân; el nu a banalizat trecutul, el a mărit patrimoniul nostru artistic", scria Toma Socolescu în "La mormântul lui D. Herjeu", în revista „Arhitectura” din 1926.

Pe lângă curtea exterioară cu o suprafaţă de 430 mp ce poate găzdui până la 10 autoturisme, imobilul dispune de camere cu suprafeţe utile generoase, începând de la 30 mp, 50 mp, 60 mp până la 85 mp utili şi spaţii de depozitare multiple. În anul 2009, au fost demarate lucrările de consolidare/restaurare, oprite însă din motive financiare.

Vitraliul de dimensiuni generoase care înfăţişează patru dintre cele şapte arte, transpuse în personajele feminine redate într-o manieră Art Nouveau, sunt reprezentate deasupra simbolurilor pentru arta scrierii (cartea deschisă şi pana), arta muzicii (lira-reprezentare din Grecia antică), arta teatrului (cele două măşti-comedia şi tragedia) şi arta picturii (paleta). Soarele, regăsit în patru ipostaze în partea superioară a vitraliului, poate reprezenta un simbol masonic.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Porumbel vândut pentru 1,25 milioane de euro. Cum s-a ajuns la fabuloasa sumă
Porumbel vândut pentru 1,25 milioane de euro. Cum s-a ajuns la fabuloasa sumă

Doi crescători de porumbei din Belgia au dat lovitura. Unul dintre exemplarele lor tocmai a fost adjudecat la licitație pentru o sumă incredibilă, peste un milion și 250 de mii de euro.

Castelul Cantacuzino din județul Iași, scos la licitație. Suma cu care ar putea fi cumpărat
Castelul Cantacuzino din județul Iași, scos la licitație. Suma cu care ar putea fi cumpărat

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni din judeţul Iaşi, conacul Alexandrescu din judeţul Botoşani şi conacul Dimachi-Arghiropol din judeţul Vaslui sunt scoase la vânzare prin Artmark.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.