Orice licean sau student ar putea sa faca pregatire militara voluntara. Cat de dornici sunt tinerii sa plece la arme

18-08-2016 18:51

Orice licean sau student ar putea sa faca pregatire militara, pe baza de voluntariat. Este un nou proiect propus de Divizia 4 Infanterie „Gemina", iar Ministrului Apararii ii place ideea si vrea s-o extinda la nivel national.

 

Tinerii ar putea merge in tabere de pregatire cand sunt in vacanta. Nu vor fi platiti, dar castiga experienta.

Ideea proiectului de pregatire militara voluntara s-a nascut la 10 ani dupa ce in Romania serviciul militar obligatoriu a fost desfiintat.

Mihnea Motoc: "Cu siguranta cunostintele pe care le-ar dobandi tinerii vor fi valoroase pentru armata noastra. Din primele reactii de la prezentare publica a acestei idei sunt foarte placut impresionat ca majoritatea sunt pozitive si denota un interes cert pentru pregatirea de tip militar."

In prima faza, proiectul prevede ca liceenii sa fie antrenati in vacantele de vara - cate doua sau trei saptamani! Studentii, in schimb, ar putea beneficia de pregatirea militara in perioada de practica. Pe toata perioada antrenamentelor, tinerii ar urma sa stea ca militarii - in cazarma, intr-o unitate!

Programul ar incepe dimineata devreme - la 5:30 - cu inviorarea. Si se termina seara - la ora 22:00. In taberele militare, pot participa si fete si baieti! Chiar daca pare greu, pentru multi tineri e tentant.

Tanara: "In loc sa stau toata ziua pe calculator, mai bine merg in armata si face ceva bun, pentru dezvoltarea sa"

Tanar: "O ideea buna, pentru ca te si pregatesti, iar daca priesti si bani cu atat mai bine."

Proiectul insa nu prevede nicio remuneratie. Dar ii invata pe tineri ce inseamna viata de militar.

Lucian Foca, comandantul Diviziei 2 Infanterie: "Ar putea sa invete elemente de manuire a armei, elemente de instructie a tragerii, elemente de instructie in front, probleme de acordarea ajutorului si primului ajutor in caz de ranire."

De la 1 ianuarie 2017, intra in vigoare si Legea rezervistului pe baza de voluntariat - adica tineri care nu numai sa fie instruiti, dar si platiti ca soldati profesionisti. In caz de conflict, sunt chemati sa-si faca datoria fata de tara. In prima faza, vor fi pregatiti 2.700 de voluntari, sustin reprezentantii Armatei Romane.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO