CSID: Pasta de dinti pentru adulti, nociva pentru copii

Dată publicare: 25-02-2009 00:00
Dată actualizare: 09-04-2012 18:59


Desi bebelusul are nevoie de igiena orala, ea trebuie facuta dupa reguli stricte, altele decat la adulti.

Robert are aproape trei ani si inca nu stie ca pasta de dinti nu trebuie inghitita. Pentru el, solutia ideala in privinta igienei orale este periajul simplu, de doua ori pe zi.

Medicii recomanda precautie in privinta folosirii pastei de dinti, mai ales daca micutii o inghit frecvent.

De altfel, medicii interzic folosirea pastei de dinti pentru adulti, in cazul copiilor mai mici de 7 ani. Aceasta pentru ca are o cantitate prea mare de fluor sau calciu. Iar inghitirea repetata a acesteia ar putea produce fluoroza, o boala osoasa, determinata de supradozarea de fluor. Cu alte cuvinte, singura permisa este pasta de dinti pentru copii, daca micutul nu o inghite. Atentie insa si la cantitate!

Periajul pentru eliminarea resturilor alimentare se realizeaza pe verticala si nu pe orizontala. Iar in privinta administrarii capsulelor cu fluor, exista si aici o regula.

Igiena orala a bebelusilor este obligatorie de la varsta de 6 luni, cand au aparut deja doi dinti. Atunci mama trebuie sa ii maseze cu o periuta speciala din farmacie. Altfel, cariile pot aparea din primele luni de viata. Acestea se trateaza sub anestezie generala sau locala.

Ideal ar fi ca micutul sa deprinda spalatul pe dinti in joaca.


VIDEO PROTVPLUS.RO