Criză uriaşă pe piaţa forţei de muncă. Avertismentul BNR: unde riscăm să ajungem

Ultimul update: Duminica 26 August 2018 20:21
Data publicarii: Duminica 26 August 2018 18:47
Categorie: Social

Avem tot mai multe locuri de muncă nou create şi mai puţini oameni calificaţi, care să le ocupe. Asta spun specialiştii în resurse umane, care nu reuşesc să angajeze sudori, mecanici, electronişti sau ingineri, de exemplu.

Piaţa muncii este într-o tensiune fără precedent în ultimii 10 ani, atrage atenţia şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Asta, în condiţiile în care aproape 20 la sută dintre românii între 20 şi 64 de ani trăiesc în afara ţării, iar 4,3 milioane nu muncesc, potrivit statisticilor oficiale.

Cele mai multe locuri de muncă libere sunt pentru specialiştii cu studii medii şi superioare, iar pe locul al doilea cele pentru necalificaţi.

Corina Soare, coordonator recrutare: "Electronişti, mecanici, sudori, lăcătuşi. Practic nu mai există astfel de oameni, sau există de fapt dar sunt foarte, foarte puţini din cauza lipsei şcolilor profesionale şi din cauza lipsei de interes pentru a urma studiile în aceste instituţii".

Asta şi pentru că, aproape 20 la sută dintre românii care au între 20 și 64 de ani trăiau în 2017 în altă țară din Uniunea Europeană, potrivit unui raport BNR. Iar dintre cei plecaţi, 17 la sută au studii superioare, în condiţiile în care media Uniunii e de doar 3,8 la sută.

Corina Soare, coordonator recrutare: "Avem provocări foarte mari când vine vorba de ingineri de nişa - roluri de ingineri civili, de ingineri mecanici, de ingineri chimişti. Sunt din nou foarte puţini în piaţă şi există foarte puţine instituţii care să-i pregătească"

Cu alte cuvinte, piaţa muncii se schimbă foarte repede, iar sistemul de învăţământ nu ţine pasul. În plus, Guvernul nu are deocamdată un plan prin care să-i convingă să muncească pe cei peste 4,3 milioane de romani inactivi, adică cei care nu lucrează, nu sunt la şcoală sau în şomaj ori la pensie - cu vaste cuprinse între 15 şi 64 de ani. Cei mai mulţi au studii gimnaziale şi liceale.

În acest fel, România a ajuns pe locul al doilea în topul ţărilor în care angajatorii găsesc cel mai greu angajaţi calificaţi, potrivit studiului Manpower. 81% dintre companiile de la noi susţin că găsesc foarte greu candidaţi. Atenţie, să nu ajungem ca în 2007-2008, spune şeful BNR, Mugur Isărescu.

"Suntem aşa, spre 2005, în ceea ce priveşte tensionarea pieţei muncii. Atenţie, însă, nu trebuie să ajungem acolo! Că probabil că mai ştiţi ce a fost în 2007-2008: toată lumea se uita numai în sus şi când au venit corecţiile, au fost extrem de dureroase", spune Isărescu.

Pe de altă parte, tineri care vor să-şi găsească de muncă nu sunt nici ei mulţumiţi de ce posturi primesc.

Corina Soare, coordonator recrutare: "Problema e că nu sunt angajaţi din cauză că nu au experienţa într-un anumit domeniu sau altul... şi-atunci noi îi sfătuim să se ducă spre intership-uri sau programe de voluntariat ca să-şi facă această experienţă".

Criza forţei de muncă este amplificată, potrivit oamenilor de afaceri, şi de majorările salariale din sectorul bugetar, unde lefurile au crescut în medie cu 17,8%.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

România importă masiv forță de muncă din Asia. Cât plătesc companiile pentru a angaja străini
România importă masiv forță de muncă din Asia. Cât plătesc companiile pentru a angaja străini
VIDEO PROTVPLUS.RO
manualul unic
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Accident
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei