Criză uriaşă pe piaţa forţei de muncă. Avertismentul BNR: unde riscăm să ajungem

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 26 August 2018 18:47
Categorie: Social

Avem tot mai multe locuri de muncă nou create şi mai puţini oameni calificaţi, care să le ocupe. Asta spun specialiştii în resurse umane, care nu reuşesc să angajeze sudori, mecanici, electronişti sau ingineri, de exemplu.

Piaţa muncii este într-o tensiune fără precedent în ultimii 10 ani, atrage atenţia şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Asta, în condiţiile în care aproape 20 la sută dintre românii între 20 şi 64 de ani trăiesc în afara ţării, iar 4,3 milioane nu muncesc, potrivit statisticilor oficiale.

Cele mai multe locuri de muncă libere sunt pentru specialiştii cu studii medii şi superioare, iar pe locul al doilea cele pentru necalificaţi.

Corina Soare, coordonator recrutare: "Electronişti, mecanici, sudori, lăcătuşi. Practic nu mai există astfel de oameni, sau există de fapt dar sunt foarte, foarte puţini din cauza lipsei şcolilor profesionale şi din cauza lipsei de interes pentru a urma studiile în aceste instituţii".

Asta şi pentru că, aproape 20 la sută dintre românii care au între 20 și 64 de ani trăiau în 2017 în altă țară din Uniunea Europeană, potrivit unui raport BNR. Iar dintre cei plecaţi, 17 la sută au studii superioare, în condiţiile în care media Uniunii e de doar 3,8 la sută.

Corina Soare, coordonator recrutare: "Avem provocări foarte mari când vine vorba de ingineri de nişa - roluri de ingineri civili, de ingineri mecanici, de ingineri chimişti. Sunt din nou foarte puţini în piaţă şi există foarte puţine instituţii care să-i pregătească"

Cu alte cuvinte, piaţa muncii se schimbă foarte repede, iar sistemul de învăţământ nu ţine pasul. În plus, Guvernul nu are deocamdată un plan prin care să-i convingă să muncească pe cei peste 4,3 milioane de romani inactivi, adică cei care nu lucrează, nu sunt la şcoală sau în şomaj ori la pensie - cu vaste cuprinse între 15 şi 64 de ani. Cei mai mulţi au studii gimnaziale şi liceale.

În acest fel, România a ajuns pe locul al doilea în topul ţărilor în care angajatorii găsesc cel mai greu angajaţi calificaţi, potrivit studiului Manpower. 81% dintre companiile de la noi susţin că găsesc foarte greu candidaţi. Atenţie, să nu ajungem ca în 2007-2008, spune şeful BNR, Mugur Isărescu.

"Suntem aşa, spre 2005, în ceea ce priveşte tensionarea pieţei muncii. Atenţie, însă, nu trebuie să ajungem acolo! Că probabil că mai ştiţi ce a fost în 2007-2008: toată lumea se uita numai în sus şi când au venit corecţiile, au fost extrem de dureroase", spune Isărescu.

Pe de altă parte, tineri care vor să-şi găsească de muncă nu sunt nici ei mulţumiţi de ce posturi primesc.

Corina Soare, coordonator recrutare: "Problema e că nu sunt angajaţi din cauză că nu au experienţa într-un anumit domeniu sau altul... şi-atunci noi îi sfătuim să se ducă spre intership-uri sau programe de voluntariat ca să-şi facă această experienţă".

Criza forţei de muncă este amplificată, potrivit oamenilor de afaceri, şi de majorările salariale din sectorul bugetar, unde lefurile au crescut în medie cu 17,8%.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

România importă masiv forță de muncă din Asia. Cât plătesc companiile pentru a angaja străini
România importă masiv forță de muncă din Asia. Cât plătesc companiile pentru a angaja străini
VIDEO PROTVPLUS.RO
harta frigului RADET
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
aplicație eminescu
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament