Criza locurilor de munca pentru tinerii actori romani. In ce situatii umilitoare ajung

04-10-2013 19:03


Romania scoate mii de actori pe banda rulanda, dar locurile de munca pentru ei sunt de ordinul sutelor, ocupate deja de actorii consacrati.

Asa se face ca multi absolventi ajung in situatii umilitoare. Iar reclamele raman principala lor sursa de venit, daca au norocul sa fie selectati.

Pentru ca locurile de munca din teatrele de stat sunt blocate, tinerii actori n-au nici o sansa sa se angajeze. Si chiar daca ar prinde un post, n-ar castiga mai mult de 800 de lei. Asa ca nu le ramane decat sa bata din usa in usa, in speranta ca vor primi un rol intr-o reclama sau intr-un serial.

"Am terminat actoria si sunt disponibila pentru orice fel de rol" - prin asta trec zilnic mii de tineri actori profesionisti ce nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca.

Actorii stau la coada la agentiile de casting printre oamenii de rand, dar, spre ghinionul lor, angajatorii prefera, de obicei, amatorii - pentru ca sunt mai ieftini.

Este si cazul lui Ionut, un tanar care a terminat actoria acum 6 ani si care nu s-a angajat inca in nici un teatru.

- Cum ti se pare situatia joburilor pentru actori?
- Daca ar fi s-o spun pe bune, as spune ca este subdramatica.

Ionut Grama colaboreaza cu teatrele independente, dar, pentru ca banii nu sunt nici pe departe suficienti, mai are si alte slujbe.

"Am lucrat ca PR la un teatru, am lucrat ca grafician si inca lucrez ca grafician"

Catalin a terminat si el tot actoria. Joaca teatru in cateva cafenele din Bucuresti, unde, pentru o reprezentatie ia aproximativ 100 de lei.

"Optiuni sunt sa te angajezi in alta parte, in alt domeniu, sa faci in paralel, sa lucrezi noaptea, sa iti ajute Dumnezeu sa prinzi o reclama", spune Catalin Stelian.

In ajutorarea actorilor au aparut mai multe agentii de casting, dar si variante electronice ale acestora.

Bogdan Dumitrache, actorul principal din "Pozitia Copilului", film premiat cu Ursul de Aur la Berlin, a creat un site de joburi pentru actori. Platforma reuneste 3000 de actori profesionisti, dar si peste 2500 de amatori.

"Intotdeauna am avut o sensibilitate pentru breasla si am incercat cumva sa le tin partea, aici incerc sa ma pozitionez ca un arbitru, o parte neutra.", spune Bogdan Dumitrache.

"Aici e partea de multimedia, foto, video si aici ai informatii despre el, varsta, culoare ochi, culoare par, lungime par, CV"

Ca o ironie, multi dintre tinerii actori ajung ei sa fie cei care aplauda, in loc sa fie aplaudati.

"Ei sunt chemati - clienti falsi, figuratie simpla, chiar si in public spectator, deci, la aplauze.", spune Marian Iordachescu, director de casting.

Doar in Bucuresti exista 35 de teatre, insa nici unul nu are locuri de munca disponibile. In cele mai fericite cazuri, tinerii actori pot prinde colaborari.

VIDEO PROTVPLUS.RO